Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Národní divadlo Brno obdrželo nejvíc nominací na prestižní Cenu Divadelních novin

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Facebook

Brno – Národní divadlo Brno se letos stalo nejúspěšnějším divadlem v České republice v počtu nominací na prestižní Cenu Divadelních novin. Jednu z nominací dokázalo proměnit a zvítězilo v kategorii Hudební divadlo.

V neděli 9. října se v pražském Divadle Alfred udělovaly Ceny Divadelních novin. Národní divadlo Brno se letos pyšní třemi nominacemi na tuto důležitou cenu. Získalo nominace v kategorii Taneční a pohybové divadlo za choreografii k inscenaci Petite Mort. Herečka Hana Tomáš Briešťanská byla nominována za roli Štěpky v inscenaci Petrolejové lampy a třetí a vítěznou nominací pro NdB je za inscenaci Epos o Gilgamešovi / Dido a Aeneas. Brněnská scéna se tak stala nejúspěšnějším divadlem v České republice v počtu nominací.

Dirigent Marko Ivanovič a režisér Jiří Heřman (oba kmenoví umělci NdB) vybojovali cenu v kategorii Hudební divadlo za Epos o Gilgamešovi / Dido a Aeneas. O vítěsztví rozhodla odborná porota složená z jednadvaceti členů. Ceny se udělují v sedmi kategoriích za tvůrčí divadelní počiny v uplynulé sezóně. Mezi oceněné umělce patří Ivan Trojan, Kamila Polívková, Cécile Da Costa, Zdeněk Merta a další.

Inscenace, která už byla oceněna titulem Sukces měsíce května 2016 v Divadelních novinách, vychází z babylonského Eposu o Gilgamešovi, jenž je považován za nejstarší slovesnou památku světové kultury. Příběh nelítostného vládce Uruku Gilgameše se stal inspirací k jednomu z vrcholných děl českého hudebního skladatele Bohuslava Martinů. Druhou část inscenace tvoří opera anglického barokního skladatele Henryho Purcella, který se inspiroval velkým milostným příběhem tragické lásky kartaginské královny Dido k trojskému hrdinovi Aeneovi.

Oceněnou inscenaci Epos o Gilgamešovi / Dido a Aeneas budou mít diváci možnost vidět 15., 16. a 18. listopadu v Janáčkově divadle.

Témata:  Národní divadlo Brno divadla

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy