Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká televize na Vánoce připravila čtyři nové pohádky i filmové premiéry

Pohádka Zázračný nos
Pohádka Zázračný nos
Foto: Česká televize

Praha - Letošní vánoce se na české televizi přinesou čtyři premiérové pohádky. Pravého rytíře, Slíbenou princeznu, Zázračný nos a pohádku Nepovedený čert natočenou ve znakovém jazyce. Poprvé se také na televizní obrazovce objeví jeden z nejnavštěvovanějších filmů českých kin Lída Baarová nebo snímek Domácí péče.

„Vánoční pohádky České televize se postupně staly tradiční součástí svátků pro miliony diváků. Každý rok si proto na vánočním programu dáváme extrémně záležet a mám radost, že i letos se nám podařilo natočit čtyři nové příběhy," připomíná generální ředitel České televize Petr Dvořák.

„Spolupracovali jsme na nich s předními českými autory. Za Pravým rytířem stojí například scenárista loňské, na mnohých festivalech oceněné, pohádky Korunní princ Petr Hudský, režijně se jí ujal Martin Dolenský. Na Slíbené princezně se zase podílel tvůrčí tandem úspěšné autorky dětské literatury Ivy Procházkové a režiséra Ivana Pokorného, kteří mimochodem pro Českou televizi vytvořili i seriál Vraždy v kruhu. Vznikly tak klasické rodinné filmy, které navazují na téměř třicetiletou tradici vánočních pohádek, jsou ale moderně pojaté a v mnohém nadčasové," břibližuje Dvořák.

Štědrý večer přinese pohádku Pravý rytíř. Vincent (Jan Komínek), rozvážný mladík, který má rád knihy a malování, je na jejím počátku pravým opakem svého otce (Lukáš Vaculík), vysloužilého rytíře, který má tendence mít svého syna neustále pod kontrolou. Dokonce s ním jde  i na zkušenou do světa. Na cestě potkávají černokněžníka, vystaví nebezpečí říši víl a musejí svoji chybu napravit. Nebude chybět ani krásná princezna (Lucie Černá). Nakonec rytíř pochopí, že ne vše se dá vyřešit mečem, a Vincent si uvědomí, že se zlem je nutné bojovat.

„Je to výsostně klukovská pohádka, která tím pádem bude bavit hlavně ženské publikum," říká režisér Martin Dolenský a dodává: „Najdete v ní romanci, velké zlo i množství triků." Kreativním producentem Pravého rytíře je Josef Viewegh, který má minojiné na kontě úspěšný seriál Rapl. Kromě hlavních hrdinů se v pohádce objeví například i Jiří Korn, Táňa Pauhofová či Jaromír Hanzlík.

Pohádka Slíbená princezna, vychází z tradičního českého motivu. „Všichni ten příběh známe. Jde o původně lidové vyprávění, které Karel Jaromír Erben literárně zpracoval a publikoval pod názvem Zlatovláska," přibližuje kreativní producentka Kateřina Ondřejková.

„Dějová linka, která je u Erbena velmi jednoduchá, je scenáristkou Ivou Procházkovou obohacena o řadu dobrodružných i humorných prvků a staví na tradici české filmové pohádky s vtipnými dialogy, vyhraněnými charaktery, ale i překvapivými momenty. Diváci se můžou těšit na dobrodružnou podívanou se spoustou reálných zvířat a efektních triků," dodává Ondřejková.

Stejně jako u Zlatovlásky je na začátku Slíbené princezny kůže kouzelného hada a kdo ji ochutná, porozumí řeči zvířat. Ochutná ji i zlý kníže Honorád, který si navíc usmyslí, že chce zlatovlasou nevěstu, pošle svého služebníka Jiříka, aby ji našel. Po řadě dobrodružství se Jiřík nakonec dostane až ke království, kde nejmladší ze dvanácti dcer je právě zlatovlasá princezna Radost. Aby princeznu získal, musí Jiřík splnit nejen tři úkoly, ale také porazit svého soka, piráta Za Bié Ocradé.

Pohádku Zázračný nos představí Česká televize 26. prosince. Princezna Diana se rozhodne podrobit lásku svého snoubence zkoušce a ve snaze zjistit pravdu o jeho citech vypije kouzelný elixír. Místo odpovědí však získá dlouhý nos. Vydává se hledat kouzelníka, od kterého nápoj dostala. Na svém putování se setká s dobrem i zlem a hlavně najde pravou lásku.

„Diana je vychovávaná velmi přísně, a protože má dobrodružného ducha, má to přesně opačný účinek, než by si její otec přál. Touží žít naplno. A když se má provdat, tak to musí být z oboustranné lásky. Není to klasický typ princezny, je lidská, zvědavá a tak trochu rebelka," komentuje svojí roli slovenská herečka Kristína Kanátová. V pohádce se také objeví například Vladislav Plevčík, Iva Janžurová nebo Martin Donutil.

Čtvrtou premiérovou pohádku Nepovedený čert natočila Česká televize ve znakovém jazyce jako dárek pro neslyšící děti a jejich rodiče.

Kromě nových pohádek se na obrazovkách objeví i filmové premiéry. „Ještě před Vánoci nabídneme divákům televizní premiéru filmu Lída Baarová, na Nový rok pak uvedeme oceňovaný koprodukční film České televize Domácí péče i jedinečnou zrestaurovanou podobu fantaskního příběhu Karla Zemana Baron Prášil, který po více než padesáti letech znovu ožil díky projektu Čistíme svět fantazie, na kterém se Česká televize podílí," přibližuje ředitel programu Milan Fridrich.

Diváci nepřijdou ani o pohádku Tři oříšky pro Popelku, kterou se podařilo před dvěma lety digitálně vyčistit a převést do vysokého rozlišení. Klasický příběh odvysílá ČT už po dvaadvacáté, a nyní s množstvím detailů a upravené barevnosti, která například sníh zbavuje narůžovělých tónů a kostýmům vrací jejich původní barvy i vzory.

Témata:  Česká televize Vánoce pohádky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy