Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel Leonard Cohen (†82), autor slavného hitu Hallelujah

Leonard Cohen
Leonard Cohen
Foto: Wikimedia Commons

Los Angeles - Ve věku 82 let zemřel Leonard Cohen, kanadský hudebník a básník. Příčina úmrtí oznámena nebyla. Spolu s Paulem Simonem či Bobem Dylanem patřil k písničkářům, jejichž sláva se zrodila v uvolněných šedesátých letech 20. století.

Úmrtí všestranného umělce a autora více než dvou desítek alb oznámila nahrávací společnost Sony Music na facebooku. "S hlubokým zármutkem oznamujeme, že legendární básník, písničkář a umělec Leonard Cohen zesnul. Ztratili jsme jednoho z nejuznávanějších a nejplodnějších vizionářů," uvádí se v prohlášení, podle něhož proběne vzpomínková akce na Cohena v Los Angeles.

Cohen ovlivnili několik generací. Za to si vysloužil mimo jiné přijetí do rokenrolové síně slávy a udělení nejvyššího kanadského civilního řádu.

Spojoval výjimečné literární nadání se schopností vtělit metaforický text do silné folkové melodie. Téma jeho textů často zahrnovalo náboženské cítění i sexuální touhu, které propojil ve své patrně nejznámější písni Hallelujah, jež se od prvního vydání v roce 1984 dočkala desítek verzí od různých umělců.

Ještě před začátkem hudební dráhy napsal počátkem šedesátých let dva romány, avšak poté, co mu druhé dílo po úspěchu toho prvního u kritiky narazilo i v souvislosti s příliš otevřeným pohledem na téma sexu, se vrhl na muziku.

V hudebním světě prorazil až poté, co se v roce 1966 přestěhoval z Kanady do New Yorku. První studiové album vydal v roce 1967 pod názvem Songs of Leonard Cohen, poslední nahrávka You Want It Darker mu vyšla v říjnu, tedy o téměř půl století později.

Témata:  Leonard Cohen úmrtí hudba

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy