Videoklip Generace (3:00) | video: YouTube

Jako první byl zveřejněn klip čtyřicátníka Tomáše Veleckého. "Natočilo se téměř sedm hodin materiálu a bylo nám líto ho vyhodit. Několikrát se stalo, že výstup jednoho nebo dvou lidí byl tak vtipný nebo zajímavý a přesný, že by vystačil na celý klip," vysvětluje myšlenku realizovat více klipů Barbora Poláková.

Jednotlivých videoklipů se ujala studentka dokumentární tvorby na FAMU Marie-Magdaléna Kochová (generace dvacátníků), třicátnice Petra Berkovičová-Raušová a Barbora Poláková, jejichž verze byla zveřejněna v červnu, čtyřicátník Tomáš Velecký, známý též pod značkou V-IDEA, generaci padesátníku reprezentující střihač a animátor František Novák, dále absolvent FAMU, filmový a reklamní střihač Goran Balov (generace šedesátníků) a na konec sedmdesátník Zdeněk Patočka, pedagog na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku, který se zasloužil o střih 1000 dokumentárních a hraných, z toho 9 celovečerních filmů.

"Tento projekt je malou sondou do střihačského řemesla, které bylo za posledních pár desetiletí výrazně formováno nástupem digitálních technologií. Ukazuje nám, jak jsou různé ročníky střihačů ovlivněny tím, jak rychle divák pohyblivé obrázky vnímá. Současná generace lidí vyrůstající na nespočtu mediálních platforem je videem 'odkojena' a skrze něj každodenně nasává obrovské množství informací. To dnešním mistrům střihu umožňuje využívat agresivnější a dynamičtější střihové techniky, které by divák před třiceti lety zvládl jen obtížně zkonzumovat. Všichni střihači bez přítomnosti režiséra sestříhali natočený materiál dle svého nejlepšího úsudku a jejich odlišná zpracování jistě stojí za zhlédnutí," komentuje projekt producent Martin Barták ze společnosti Nomad Films Prague.

– Globe24.cz

100

Clintonová dostala finanční pomoc od Německa. Vláda poslala na kampaň…

Čtěte dále