reklama

Před rokem se ve velkém stylu do kin vrátily Hvězdné války. Epizoda VII je pouze jediným článkem řetězu, kterým plánuje studio Disney přikovat diváky k sedačkám. Všichni vědí, že se na nás za jeden, respektive za tři roky chystají Epizody VIII a IX. Kromě nich ale osamostatněné dítko George Lucase čekají (minimálně) 3 spin-offy (příběhy, které stojí od ságy rodu Skywalkerů bokem).

První z nich se jmenuje Rogue One: Star Wars Story (český distributor se nakonec rozhodl název nepřekládat) a bude sledovat období těsně předcházející historicky prvnímu filmu – Nové naději. Na své si více než ti, kteří obdivují vesmírnou Sílu a světelné meče, přijdou milovníci blasterů (pistolí střílejících plazma), „obyčejných hrdinů" a špíny. Při pokusu odboje ukrást plány prapůvodní Hvězdy smrti budeme držet palce mladé rebelce mezi rebely Jyn Erso v podání Felicity Jones (Teorie Všeho). Spolu s ní se do nebezpečí vrhnou například Forest Whitaker (Ghost Dog: Cesta samuraje), Donnie Yen (Ip Man) či Alan Tudyk (Firefly). A pozor – dostaví se i sám Darth Vader s ikonickým hlasem Jamese Earla Jonese (Lví král).

Prosinci vládnou sci-fi. Pokud máte zájem zhlédnout v kině bombastický blockbuster, ale z nějakého důvodu pohrdnete výše zmíněnou filmovou událostí, máte stále z čeho vybírat. Nejlépe asi vypadají Pasažéři. Ti dle trailerů slibují mix komorní one-man-one-woman-show dvou možná nejzářivějších mladých superstar současného Hollywoodu, Chrise Pratta (Strážci Galaxie) a Jennifer Lawrence (Terapie láskou), adrenalinového boje o přežití v porouchané vesmírné kocábce a působivých záběrů vesmíru, které přímo volají po návštěvě kina.

Mezi svátky se kromě Pasažérů dostaví také letos již druhý pokus o historicky první dobrou adaptaci počítačové hry. Pestrobarevný Warcraft uspěl u diváků jen napůl. Assasins Creed sledující příběh Calluma Lynche, muže z 21. století, kterého zrekrutuje tajná organizace Asasínů, aby v těle svého předka žijícího za dob španělské inkvizice, bojoval proti řádu Templářů, který touží po světovládě (ano, takhle nějak vypadá zápletka filmu), má jistě větší cíle. Výhodou mu může být fakt, že představuje zcela nový, hrami nepodložený, příběh, takže se tvůrci nemusí bát, že hráče předlohy rozhořčí odchylkami od originálu. Ať už film dopadne jakkoli, v hlavní roli jistě zazáří vždy podmanivý Michael Fassbender (X-Men: První třída).

Masochistům a milovníkům Kate Beckinsale (Van Helsing) můžu nabídnout šestý díl upíří série Underworld, tentokrát s podtitulem Krvavé války. Mnoha lidem je záhadou, z jakého důvodu vznikají další a další pokračování snímku, který se roku 2003 chytře svezl na matrixovské vlně, ale pro získání odpovědi se stačí podívat na tržby.

Jak stojí v perexu, časy se mění. Zatímco loňský prosinec nám nabídnul hned několik adeptů na filmové ceny (mezi nimi například fenomenální indie Room nebo Spielbergův Most špionů), letos se musíme spokojit pouze se dvěma filmy, které v létě jakž takž zvířily vody v Cannes a nadále nepůsobí dojmem, že by měly své skromné úspěchy rozmnožit. Ještě docela zajímavě vypadá francouzsko-japonský animák Červená želva, jehož distribuce je ale bohužel omezená jen na pár projekcí převážně v městských kinech. To další snímek ze země baget a žabích stehýnek, drama Kameny bolesti, na papíře vypadá slibně, ale ohlasy kritiků zatím zůstávají za očekáváním. V hlavní roli by ovšem neměla zklamat Marion Cotillard (Na dřeň).

Poptávku po zbrusu nové sváteční pohádce letos bude muset uspokojit pouze Anděl Páně 2. Návrat po jedenácti letech se i díky účasti stavebních kamenů úspěchu jedničky – režiséra Jiřího Stracha (Ďáblova lest) a herců Jiřího Dvořáka (Lída Baarová) a Ivana Trojana (Karamazovi) – zdá být úspěšným. Více se dočtete v recenzi mého kolegy Roberta Pavelky.

O Vánocích ale nesmí chybět ani americké pojetí humoru. Že Santa je pořád úchyl nám potvrdí Billy Bob Thorton (Bláznivá Runway). Původní film z roku 2003 si získal mnoho fanoušků i odpůrců a dá se očekávat, že společnost rozdělí také letos. To Pařba o Vánocích (podobnost s Pařbou ve Vegas je čirým kalkulem českého distributora) láká na... vlastně ani nevím, na co. Na Anistonku (Šéfové na zabití)? Možná. Rozhodně ne na ztřeštěný humor, protože trailery nám nabídly jen křeč bez nápadu.

K Vánoční tematice bude mít pravděpodobně blízko také Collateral Beauty: Druhá šance. Poté, co Will Smith letos dokázal, že stále umí utáhnout byť nevalný akční film (Suicide Squad), před ním stojí další těžká zkouška – je v jeho moci zazářit v dramatu o muži, který po smrti dcery rezignoval na svůj život? Pomoci by mu v tom měli nejen jeho přátelé, nýbrž samotná Smrt, Láska a Čas. Hvězdně obsazené drama (Helen Mirren, Kate Winslet, Edward Norton, Keira Knihtley, ...) svým námětem vzdáleně připomíná Dickensovu klasiku Vánoční koledu.

Nezahálejí ale ani čeští filmaři. Kromě Anděla Páně 2 se do kin chystá Karel Roden (Fotograf) jako Jan Masaryk. Biografie stručně a odvážně nazvaná Masaryk slibuje trochu jiný pohled na našeho oblíbeného bývalého ministra zahraničí. Otázkou zůstává, jestli jeho představitel Karel Roden (Fotograf) předvede jeden ze svých lepších výkonů, nebo jestli nás čeká (poslední dobou čím dál častější) přehrávající rodenovská karikatura. První ukázky vypadají nadějně, ale na vynášení soudů je ještě brzy.

Milovníky rozverných českých komedií ovšem přiláká spíše Manžel na hodinu. Pokračování Hodinového manžela co do humoru slibuje první díl v bledě modrém. Naopak zápletka, zdá se, doznala jisté obměny, takže se snad nebude jednat o mlácení prázdné slámy. Své role si zopakují například Bolek Polívka, David Novotný, David Matásek či Eva Holubová.

Kdo se rád bojí, musí do kina. Sáhnout může třeba po filmu Inkarnace, v němž se Aaron Eckhart (Já, Frankenstein) pokusí pomocí vědeckých metod (!) zachránit posedlého jedenáctiletého chlapce. Roli matky malého ďáblíka ztvárnila velmi příhodně rudá kněžka ze Hry o trůny Carice Van Houten. Dalším hororem je tentokrát lekačka V pasti s Naomi Watts (Kruh) žijící na samotě u lesa. Film v Americe běží už měsíc a dvě nejčastější přízviska, která si za tu dobu vysloužil, jsou „nudný" a „stupidní".

Zatímco odrostlejší ratolesti můžou jejich rodiče vzít na Anděla Páně, ty menší se pokusí nalákat všemi barvami hrající a mluvícími zvířátky napěchovaný kreslený muzikál Zpívej. Autoři filmů Já padouch a Tajný život mazlíčků získali pro svůj nejnovější počin herecká a dabérská esa Scarlett Johanson (Kniha Džunglí), Mathewa McConaugheyho (Kubo a kouzelný meč) a Reese Witherspoon (Monstra vs. Vetřelci).

Pokud patříte mezi čím dál početnější skupinu lidí, kteří do kina chodí na záznamy koncertů, zbystřete. Adele: Živě z Royal Albert Hall by mohl být tip právě pro vás. I nejdrsnější rockeři si pak budou moci poplakat u dokumentu Lemmy Forever. Film z roku 2010 mapuje životní dráhu frontmana skupiny Motorhead Lennyho Kilmistera a u nás bude uveden 28. 12. 2016, tedy přesně rok po zpěvákově neblahé smrti.

Prosinec 2017 nabízí relativně pestrou směsici filmů. Osobně bych do kategorie „nutno vidět" zařadil nové Star Wars, sexy sci-fi Pasažéři a Červenou želvu, jejíž kresba slibuje kombinaci japonských a evropských vlivů. Zajímavě ale vypadají také další snímky. Pokud chcete podpořit českou kinematografii, vydejte se spíše na Masaryka.

Recenze vybraných filmů již brzy na EuroZprávy.cz.