reklama

Počítat, kolik druhých, třetích až x-tých "následníků" původního díla jsme měli možnost vidět by bylo nesmírně vyčerpávající. Ale jen letmé připomenutí Vetřelců, Smrtonosných zbraní i pastí, oživování masového vraha Jasona v kultovním Pátku 13., série SpiderMan, Superman, Psycho... opravdu bychom měli seznam delší než soupis položek pro oslavchtivou rodinu před vánoci. 

Fenomén pokračování žije dál, i když je v některých případech nahrazen pokusem o znovuoživení hrdiny v novém kabátě. Jakýsi remake a poměrně dost brzy si na rozdíl od Muže z oceli (a podle kritik nová podoba Supermana moc nebodovala) si odbyl Amazing Spiderman a ve hře je i reinkarnace jinak nesmrtelného Highlandera. Ale pořád je tu dost materiálu pro rozvíjení už zavedených nebo úspěšně nastartovaných příběhů.

Letmé připomenutí začneme u filmů, kde už máme stanovené pevné termíny premiér (i když i ty už byly v minulosti měněny). Nelítostný ranař John Wick ve svém prvním filmu odmítl prodat synovi svého někdejšího zaměstnavatele svůj atraktivní vůz, načež mu byl zlikvidován dům a usmrcen pes. A takové věci naštvou i méně nebezpečnou osobu. John Wick ve svém prvním filmu odkrágloval během 96 minut stejný počet osob. Teď se vrací s novým psem a starou vizáží, v kolonce režisér se osamostatnil Chad Stahelski a všechno vypukne 23. února příštího roku - jako John Wick: Chapter Two.

Spočítat všechny možné i nemožné klony legendárních Vetřelců je dílo značně namáhavé, zvláště když tato sága má i své pobočné nebo umně skryté "kolegy". Snímek Vetřelec: Covenant (též Vetřelec 5 nebo Prométeus 2) se jak vidno hlásí i k prequelu Prométeus (2012), který také nebyl přijat s velkým nadšením. Možná režisér Ridley Scott, který stál u toho prvotního Aliena, jenž úspěšně děsil i naše diváky v dobách reálného socialismu, najde lepší cestu - přesvědčí nás nebo nás může zklamat 18. května 2017. Těšit se opět můžeme na Michaela Fassbendera a Noomi Rapace.

Sedmá Epizoda Star Wars skončila víc než jen otevřeně, vlastně jedinou scénou Luka Skywalkera, a tak se fanoušci právem těší, co přinese další pouť časem prověřených hrdinů. Nelze ani přehlédnout vklíněnou podívanou, která hezky vyplní prosincový termín - Rogue One: Star Wars Story startuje totiž za necelé dva týdny, možná i proto (ale spíš kvůli dobrému načasování při "sedmičce") se osmé epizody dočkáme prakticky za rok - původní termín 24. května 2017 byl posunut na 14. prosince. Daisy Ridley, Carrie Fisher, Mark Hamill a nezničitelný Anthony Daniels coby C-3P0 nás už čekají.

Kariéra Nicolase Cagea se od určitého bodu tak nějak potácí a ne a ne se řádně zrestartovat. Jeho fanoušci si tak kladou otázku, jestli ho nakopne víc role Benjamina Gatese, který tu uloupil Deklaraci nezávislosti, tu se pokusil unést prezidenta, vplížil se do Buckinghamského paláce či oválné pracovny. Samozřejmě to tak jednoznačné nebylo, Gates je ušlechtilý hledač, který je puzen zejména vědou a peníze většinou hodlá věnovat na kulturní účely (procenta z nálezu ale ochotně shrábne). Třetí příhody, u nichž by měl být opět přítomen režisér Jon Turteltaub, se chystají na rok 2018 pod názvem National Treasure 3. Daleko víc se však čeká o prodloužení života prehistorické rodinky, jakési konkurence někdejších Flinstoneových. První animovaný film před třemi lety měl ohromující úspěch, proto se Grug Croods & his family chystají na další jízdu, opět za asistence Cagea. Ale na to si ještě necelé dva roky počkáme.

Výpravný Avatar přes všechny výtky před sedmi lety pobláznil publikum a to si kladlo mnohokrát otázku, zda a kdy se opět vrátíme na planetu Pandora. Mělo to být v roce 2014, ale proti byla sama příroda, která při zemětřesení v Japonsku znemožnila realizaci podmořských scén. Také režisér Cameron měl své představy o psaní a nehodlal pokračovat na bázi improvizace. Nicméně diář má zaplněný slušně - Avatar 2 by měl do kin doputovat v roce 2018, každé další dva roky pak dva díly a už se mluví i o "pětce" v roce 2023. Ale jak jsme pravili na začátku: buďme v tomto směru opatrní.

Závěrem můžeme dodat, že se hovoří i o Smrtonosné zbrani 5, ale stále není jasné, zda to bude i za účasti dua Gibson-Glover, které tuto sérii tvoří a bez nich hrozí vyslovený neúspěch. Ve hře je i další Terminátor, ovšem toho se fanoušci děsí a hovoří dokonce o systematickém vykrádání značky. I tyhle výhledy se týkají roku 2018. To třetí Sherlock Holmes by měl na plátna kin zaútočit ještě o rok později, ale opět s osvědčeným tandemem Robert Downey jr. a Jude Law. Ve stejném roce by měl být uveden do kin i pátý Indiana Jones - pokud to opravdu klapne, bude mít "jen" čtyřleté zpoždění oproti původnímu předpokladu.