Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Portugalec Sobral zvítězil v letošním ročníku Eurovize

Salvador Sobral (Foto: Andres Putting)
Salvador Sobral (Foto: Andres Putting)
Foto: eurovision.tv

Kyjev - Vítězem 62. ročníku nejsledovanější nesportovní soutěže na světě Eurovision Song Contest se stal portugalský reprezentant Salvador Sobral. V hlasování ohromil jak odbornou porotu, tak diváky nejen z celé Evropy.

Sobral získal nejvíce hlasů jak od odborné poroty z většiny zemí Evropy, tak od diváků, které zaujal svou písní Amar Pelos Dois. Na druhém místě se umístilo Bulharsko, které zastupoval zpěvák Kristian Kostov s písní Beautiful Mess. Třetí se umístil moldavský Sunstroke Project s chytlavou taneční písní Hey Mamma, který už se na Eurovizi v minulosti jednou divákům představil.

"Je to vítězství hudby a lidí, kteří dělají muziku, kterou chtějí opravdu něco sdělit," řekl Sobral při přebírání trofeje. "Hudba, to nejsou ohňostroje, to jsou pocity. Zkusme to změnit a vrátit se k hudbě, protože právě na tom záleží," dodal Sobral.

Komentátoři si všímají, že Sobralova subtilní, pomalá a téměř jazzová píseň zvítězila v záplavě zářivých popových melodií.

Sobralovo vítězství znamená, že Portugalsko bude příští rok pořadatelskou zemí. Loni triumfovala ukrajinská zpěvačka Jamala, jejíž vystoupení na letošním ročníku narušil fanoušek, který vběhl na pódium a ukázal nahé pozadí.

Soutěže se letos opět zúčastnila i Česká republika, zástupkyně Martina Bárta s písní My Turn ale neuspěla v prvním semifinále. Navázala tak na neúspěchy českých reprezentantů v předchozích ročnících. Pouze loni se do finále soutěže dostala česká zpěvačka: Gabriela Gunčíková nakonec obsadila předposlední, 25. místo.

Letošní ročník byl poznamenán tím, že ukrajinské úřady zakázaly vstup do země ruské zpěvačce, protože zpívala i na Ruskem anektovaném Krymu. Moskva odmítla přistoupit na kompromis v podobě vystoupení "na dálku", anebo vyslat do klání někoho jiného, a zrušila přenosy z letošního ročníku soutěže, která je jinak v Rusku velice populární.

Témata:  Eurovize Eurovize 2017 Salvador Sobral

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy