Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Osvětim láká čím dál více návštěvníků. Muzeum proto zavádí nová pravidla

Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz, polsky Oświęcim)
Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz, polsky Oświęcim)
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Varšava - Bývalý koncentrační tábor v Osvětimi a Osvětimi-Březince loni navštívilo 2,1 milionu lidí, což je to skoro o 50 tisíc více než v roce 2016. V prvé desítce zemí, odkud přijelo nejvíce návštěvníků, se ocitlo i Česko.

Nejvíc turistů bylo z Polska, Británie, USA, Itálie, Španělska, Německa, Izraele a Francie. Mezi návštěvníky bylo skoro půl milionu Poláků, Čechů dorazilo 53 tisíc. Na deváté příčce skončilo Česko i předloni (60 tisíc).

V muzeu od 2. ledna platí nová pravidla, zavádějící zejména vstupenky na jméno individuálního návštěvníka. Cílem je "zlepšit bezpečnost na území autentického a chráněného historického místa při tak vysoké návštěvnosti, především nám totiž záleží na lepší dostupnosti", uvedl ředitel Andrzej Kacorzyk.

Vzhledem k zájmu veřejnosti totiž došlo k vykupování vstupenek ze spekulativních důvodů, což ztěžovalo návštěvy především individuálních turistů. Zavedení jmenných vstupenek by tomu mělo zabránit. Vstupenky si lze rezervovat s tříměsíčním předstihem na webu visit.auschwitz.org.

Témata:  Osvětim Polsko turisté

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy