Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozloučit se s Adolfem Bornem (†85) přišla i Eva Pilarová

Adolf Born, autor: Packa (CC BY-SA 3.0)
Adolf Born, autor: Packa (CC BY-SA 3.0)
Foto: Wikimedia Commons

Praha - Lidé se v pátek naposledy rozloučily s výtvarníkem a ilustrátorem Adolfem Bornem. Ačkoli pohřeb začal v deset hodin dopoledne, smuteční hosté se scházeli už o několik desítek minut dřív. Mezi nimi i zpěvačka Eva Pilarová nebo Bornův přítel - malíř Kristián Kodet.

Výborný ilustrátor Adolf Born odešel v neděli ráno, v srdcích dětí i dospělých ale zůstane napořád. Není snad nikdo, kdo by neznal jeho nejslavnější postavičky, kterým svou uměleckou rukou vdechl život a nechal je pomocí kouzelného sluchátka plnit svá dětská přání - Macha a Šebestovou.

"Nemám slov, byl to velký kamarád," řekla reportérce TV Nova legenda české popmusic Eva Pilarová, která dorazila na pohřeb slavného výtvarníka mezi prvními. "Měl krásnou smrt," dodal Bornův přítel, malíř Kristián Kodet.

Adolf Born kromě Macha a Šebestové dal "tvář" postavičkám z více než dvouset knih. Vytvořil ale také návrhy k řadě divadelních kostýmů a scén. Získal i několik mezinárodních ocenění - v roce 1974 dokonce cenu za nejlepšího karikaturistu.

Témata:  Adolf Born Eva Pilarová

Aktuálně se děje

10. května 2024 13:51

Z Rafahu uteklo před hrozbou invaze už sto tisíc lidí

Více než 100.000 lidí uprchlo za uplynulých pět dní z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedl v pátek Dětský fond OSN (UNICEF) podle agentury Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy