Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel autor knihy Ohňostroj marnosti Tom Wolfe

Tom Wolfe
Tom Wolfe
Foto: Wikimedia Commons

Washington - V pondělí zemřel americký žurnalista, satirik a spisovatel Tom Wolfe. Oznámila to dnes jeho agentka. Podle agentury AP mu bylo 88 let, některé zdroje uvádějí, že 87 roků. Wolfe napsal desítky románů a esejí, k jeho nejznámějším dílům patří Ohňostroj marnosti z roku 1987 nebo Muž na vrcholu z roku 1998. Wolfe byl také známý jako jeden ze zakladatelů "nové žurnalistiky" - směru, který se snažil v článcích a reportážích více využívat nástrojů prózy.

Wolfeova bytelná kritika newyorské smetánky 80. let Ohňostroj marnosti byla vyhlášena nejlepší románovou prvotinou desetiletí a literáta zařadila mezi celebrity. Román byl později zfilmován. Po audiorománu Číhaná ve Fort Bragg (1997) přišel například v roce 1998 se sedmisetstránkovým románem Muž na vrcholu. Kniha se ihned stala bestsellerem.

Wolfe zemřel v New Yorku poté, co byl hospitalizován kvůli infekci. V tomto městě žil od roku 1962, kdy začal pracovat jako reportér listu The New York Herald Tribune.

Témata:  USA spisovatelé Literatura Tom Wolfe

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy