reklama

Tradičně velký zájem je každoročně o expozice Technického muzea, kde se už krátce po zahájení tísnily stovky lidí. Rušno bylo i na Špilberku. Po jeho zákoutích provedla návštěvníky speciální hra Zašifrovaná osmička, týkající se osmičkových výročí. Kromě let 1618/48 došlo i na roky 1848, 1918, 1938, 1948 a 1968. Kdo hru zvládl, dostal se do slosování o ceny.

Tradičními účastníky muzejní noci jsou vedle Moravské galerie také Muzeum města Brna, Moravské zemské muzeum nebo Dům umění. Nově se do akce zapojila brněnská pobočka židovského muzea, Dům Jiřího Gruši v Medlánkách či nová galerie Artikle, která nabízí současné umění i design. Zajímavostí byl nový projekt BRRR NO, který přímo v ulicích oživil staré brněnské pověsti.

Akce se konaly nejen v Brně ale i v blízkém okolí. Lidé dnes mohli ochutnat pivo, které bude vařit pivovar v Předklášteří. Místním investorům se tam sice ještě nepodařilo obnovit výrobu, uvařili ale zatím tmavou třináctku v pivovaru v Jihlavě. "Receptura zůstane a pivo budeme vařit v areálu kláštera v Předklášteří do konce tohoto roku podle stejné receptury," řekl dnes ČTK Jan Maláska ze společnosti Klášterní pivovar Porta Coeli.