Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Začíná zlínský filmový festival pro děti a mládež, na chodníku slávy přibudou hvězdy

Kino, ilustrační foto
Kino, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Zlín - Ve Zlíně dnes začíná mezinárodní filmový festival pro děti a mládež. Letošní 58. ročník nabídne 300 filmů z 55 zemí, z toho 169 snímků je soutěžních. Hlavním tématem je československý film pro děti a mládež u příležitosti sta let české státnosti a 120 let československé kinematografie. Nebude chybět ani rakouské filmové okénko. Festival potrvá do 2. června.

Nejstarší a největší filmovou přehlídku svého druhu na světě zahájí dnes večer slovensko-český snímek Nina režiséra Juraje Lehotského, který bude uveden v distribuční premiéře. Dopoledním zahajovacím snímkem pro děti je Falkoni islandského režiséra Bragiho Thora Hinrikssona, půjde o mezinárodní premiéru.

Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež převezmou herci Magda Vášáryová a Jaromír Hanzlík. Za mimořádný přínos světové kinematografii dostane Zlatý střevíček Andrea Morricone, hudební skladatel a dirigent, syn slavného skladatele Ennio Morriconeho. Morricone mladší složil hudbu ke snímku 72 Hours in Bangkok českého režiséra a producenta Lubomíra Haltmara, který festival uvede ve světové premiéře.

Na chodníku slávy před Velkým kinem budou odhaleny hvězdy se jmény herců Ivany Andrlové a Maroše Kramára.

Doprovodný program festivalu nabídne divadelní představení, koncerty, workshopy, přednášky, výstavy, interaktivní a benefiční programy, sportovní i společenské akce. Loňský ročník festivalu navštívilo více než 125.000 lidí.

Témata:  Zlín Film Festival kultura filmy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy