Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zlínský festival letos přilákal více než 125 tisíc návštěvníků

Kino, ilustrační foto
Kino, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Zlín - Více než 125.000 lidí zavítalo na letošní 58. ročník filmového festivalu pro děti a mládež ve Zlíně. Návštěvnost bude zřejmě mírně vyšší než minulý rok. Novinářům to na dnešní závěrečné tiskové konferenci řekl prezident festivalu Čestmír Vančura.

Nejstarší a největší festival svého druhu začal před týdnem, vítězné filmy budou vyhlášeny na dnešním večerním galavečeru. Akci v sobotu uzavře festivalový půlmaraton, projekce vítězných snímků a další doprovodné akce.

"Vše ukazuje na to, že překonáme loňskou hranici návštěvnosti, která činila 125.000 lidí. Čeká nás ještě jeden den, kdy se do Zlína sjedou běžci půlmaratonu i jejich podporovatelé, večer chystáme poslední koncert i filmový hit v letním kině, o které je velký zájem," řekl Vančura.

Do Zlína přijelo 2600 akreditovaných hostů, v kinech bylo do čtvrtečního večera více než 40.000 lidí. "Zájem o filmy byl opět velký. Promítáme filmy, které se do běžné distribuce nedostanou, a tak je náš festival často jedinou příležitostí je zhlédnout," uvedla umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová. Festival nabídnul 300 filmů z 55 zemí, 169 snímků bylo soutěžních. Ve světové, mezinárodní či distribuční premiéře bylo uvedeno 18 filmů.

Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež udělí pořadatelé při galavečeru slovenské herečce Magdě Vášáryové a herci Jaromíru Hanzlíkovi. Zlatý střevíček za přínos v tvorbě filmové hudby získal italský skladatel a dirigent Andrea Morricone.

Doprovodný program festivalu nabídl divadelní představení, koncerty, přednášky, výstavy, interaktivní a benefiční programy, sportovní i společenské akce. Kromě tradičních lokací ve městě přibyla například Retro zóna s kavárnou a Biograf s projekcí grotesek v parku Komenského, Hravé podzámčí či Nadační zóna v Zámecké zóně.

Vybrané filmy se po dobu festivalu promítaly i v Otrokovicích, Uherském Hradišti, Kroměříži, Vsetíně a Valašských Kloboukách. "O týden později, od 8. do 12. června, se Zlín Film Festival představí v Mikulově v rámci Mikulovských ozvěn," uvedla mluvčí festivalu Kateřina Martykánová.

Hlavním tématem letošního ročníku byl československý film pro děti a mládež u příležitosti sta let české státnosti a 120 let československé kinematografie, nechybělo rakouské filmové okénko a nová sekce American Teen s filmy pro mládež.

"Příští ročník Zlín Film Festivalu se bude konat od pátku 24. května do soboty 1. června 2019. Chystáme na něj už teď další úpravy v programové i doprovodné části, abychom jej posunuli zase o něco dál," uvedl Vančura.

Témata:  Zlínský filmový festival Zlín filmy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy