Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřela populární česká herečka Gabriela Vránová

Gabriela Vránová
Gabriela Vránová
Foto: Reprofoto

Praha - Po delší nemoci dnes ráno zemřela herečka Gabriela Vránová. ČTK to oznámili její syn, režisér Ondřej Kepka a Herecká asociace.

Dlouholeté člence Divadla na Vinohradech bylo 78 let. Hrála v řadě televizních inscenací a filmu. Díky svému specificky zabarvenému hlasu ji posluchači znali z rozhlasových her a pohádek. Neopomenutelná je rovněž její práce v dabingu, za který obdržela Cenu Františka Filipovského.

Vránová se narodila na Slovensku v učitelské rodině. Dětství prožila v Brně, kde také v roce 1960 absolvovala JAMU. Kariéru zahájila v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě, odkud po dvou sezonách přešla do pražského Divadla na Vinohradech.

V televizi hrála například v seriálech My všichni školou povinní, F. L. Věk, Sňatky z rozumu nebo Chalupáři. Filmové role ztvárnila ve snímcích Hledá se táta, Poklad byzantského kupce či Jak vytrhnout velrybě stoličku.

Témata:  úmrtí Gabriela Vránová

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 10:14

Zimní počasí je zpět. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

Do Česka se v dalších dnech v plné síle vrátí zimní počasí. Na horách bude sněžit tak vydatně, že mohou napadnout desítky centimetrů sněhu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy