Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel herec František Švihlík, Čenda Němec z Četnických humoresek

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Ve věku 76 let po dlouhé nemoci zemřel herec František Švihlík. České televizi to oznámila rodina. Diváci si ho mohou pamatovat ze seriálu Četnické humoresky, kde ztvárnil postavu fotografa Němce. Zahrál si také ve filmu filmu Bony a klid.

František Švihlík pocházel z Prahy z Horních Měcholup. Vyučil se automechanikem, ale zároveň se věnoval i divadlu. Pokoušel se dostat na DAMU v Praze a JAMU v Brně, neuspěl ale u přijímacího řízení. Zkušenosti tak sbíral v divadlech v Teplicích, Liberci, Šumperku, Chebu, Jihlavě i jinde. V roce 1987 získal angažmá v Městských divadlech pražských, kde setrval až do odchodu do penze.

U filmu neměl moc rolí. Debutoval v pohádce Jak se budí princezny (1977) a výraznější film přišel až v podobě známé sondy do života takzvaných veksláků v osmdesátých letech Bony a klid (1987).

Do širšího povědomí diváků se dostal až díky postavě policejního fotografa Němce v oblíbeném seriálu Četnické Humoresky. Na tomto seriálu se Švihlík nepodílel jen jako herec, ale byl také pomocným režisérem.

Témata:  František Švihlík seriál: Četnické humoresky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy