Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel francouzský režisér Lanzmann, uznání se mu dostalo za dokumentu o holokaustu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: INT

Paříž - Ve věku 92 let dnes zemřel francouzský režisér Claude Lanzmann. Celosvětového uznání se mu dostalo v roce 1985 s dokumentem Šoa, který Lanzmann postavil na výpovědích očitých svědků, kteří přežili holokaust.

O úmrtí režiséra informovalo francouzské nakladatelství Gallimard, které vydalo jeho autobiografii. Natáčení dokumentu Šoa trvalo zhruba deset let. "Věděl jsem, že předmětem filmu bude samotná smrt. Spíše smrt než přežití," napsal Lanzmann ve své autobiografii.

Dokument se dočkal vysokého uznání. Americký filmový kritik Roger Ebert jej označil za "jeden z nejlepších filmů, jaký kdy někdo udělal". 

Lanzmann, který se narodil v Paříži v rodině židovských imigrantů z Ruska, se kromě tvorby filmů věnoval i literatuře a novinařině. V roce 2011 obdržel francouzský Řád Čestné legie, o dva roky později na filmovém festivalu Berlinale pak čestného Zlatého medvěda za celoživotní dílo.

Témata:  Claude Lanzmann filmy kultura holocaust úmrtí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy