Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soudkyně v Keni dovolila promítat lesbický film. Má to ale háček

Film, ilustrační foto
Film, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Nairobi - Keňská soudkyně zrušila zákaz promítání keňského filmu o lesbickém vztahu - ale jen na týden, aby bylo možné snímek ve Spojených státech přihlásit do soutěže o prestižní sošku Oscara pro zahraniční film.

Snímek Rafiki, což ve svahilštině znamená "přítelkyně", se letos v květnu promítal na Filmovém festivalu v Cannes, kde měl debut jako vůbec první keňský snímek, uvedl zpravodajský server BBC News.

V Keni se ale promítat nemohl; v dubnu keňský úřad pro klasifikaci filmů rozhodl, že nesmí do kin, protože "podporuje lesbismus". Homosexualita je v Keni nezákonná na základě dosud nezrušeného zákona z dob britské koloniální vlády.

Nyní se ale soudkyně Wilfrida Okwanyová rozhodla povolit na sedm dní promítání filmu v kinech, aby mohl být nominován na Oscara. Podle pravidel americké Akademie filmového umění a věd, která Oscary uděluje, se film musí veřejně promítat alespoň sedm dní následujících po sobě v komerčním kině, aby se mohl do soutěže přihlásit.

Ve svém rozhodnutí soudkyně uvedla, že se film bude promítat dospělým, kteří budou ochotni na něj jít. A dodala, že "není přesvědčená o tom, že by byla Keňa tak slabou společností, aby její morálkou podobný film mohl otřást".

S tím ovšem není spokojený šéf keňského úřadu pro klasifikaci filmů Ezekiel Mutua, který prohlásil: "Homosexualita není naším způsobem života."

Témata:  Keňa lesby filmy Americký Oscar

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy