reklama

Oba výše zmínění zpěváci bezesporu patří mezi ty nejpopulárnější v historii, jejich hlas je ale nepředurčuje k tomu, aby byli zároveň těmi nejlepšími. Oba sice měli úctyhodný hlasový rozsah čítající až čtyři oktávy, najdeme ale zpěváky, kteří jsou na tom ještě lépe.

Například Michael Holbrook Penniman, známý pod pseudonymem Mika, má rozsah 5 oktáv. Tím dodnes udivuje lékaře z celého světa a patří mezi ty nejlepší zpěváky vůbec, ani on ale není tím nejlepším.

Tím nejlepším zpěvákem na planetě je americký operní zpěvák Tim Storms. Jeho hlasový rozsah je neuvěřitelný, dosáhne totiž 10 oktáv, za což si vysloužil zápis do Guinnessovy kniha rekordů. Druhý světový rekord drží za nejhlubší vydaný tón, který kdy nějaký člověk dokázal zazpívat.

Tim Storms - Lonesome Road (3:33) | zdroj: YouTube

Storms se zaměřuje především na klasickou hudbu a operní zpěv, proto není tak známý, přesto dokáže zazpívat písně, které nikdo jiný na světě. Jak to dokáže? To bylo lékařům dlouho záhadou. Nakonec zjistili, že má dvakrát tak dlouhé hlasivky oproti obyčejným lidem, které se navíc mohou pohybovat tak jako u nikoho jiného.

Některé zdroje mylně uvádějí jako nejlepšího zpěváka světa Mika Pattona. Zpěvák slavné skupiny Faith No More ale dosáhne "pouze" na šest oktáv, což z něj činí druhého nejlepšího zpěváka na světě, ale díky svému zaměření jde o nejlepšího zpěváka populární hudby.