reklama

Herec se na Silvestra rozloučil s hereckou kariérou v Divadle Bez zábradlí. Krátce na to jej začaly trápit horečky, jeho stav se ani po několika týdnech nelepšil.

Jeho úmrtí potvrdilo i Divadlo Bez zábradlí. „Přinášíme velmi smutnou zprávu, která nás všechny velmi zarmoutila. Odešel nás kolega a skvělý herec Stanislav Zindulka. Odpočívejte v pokoji a tam nahoře stále rozdávejte radost svým talentem!“ uvedlo na facebooku divadlo.

Na konci ledna herec nedorazil kvůli zdravotním problémům ani na premiéru svého posledního filmu Narušitel, který vypráví o životě armádních letců v době socialistického Československa.

Po studiích na DAMU v ročníku Vlasty Fabianové (absolvoval 1955) byl členem KOD Hradec Králové, v sezóně 1959/1960 hrál ve Státním divadle v Brně, 1960 – 1967 byl členem DVÚ v Hradci Králové. V letech 1967 – 1989 byl hercem Divadla Bratří Mrštíků v Brně, kde do roku 1975 působil také jako pedagog herectví na Konzervatoři. V roce 1989 nastoupil do Městských divadel pražských a v roce 1994 se stal členem uměleckého souboru Činoherního klubu.

Za postavu Zacha ve hře Felixe Mitterera Moje strašidlo (režie Martin Čičvák) byl jmenován do širších nominací na Cenu Thálie 2010. K oceněním Stanislava Zindulky patří i Český lev za herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Babí léto (režie Vladimír Michálek, 2001).

Filmový či televizní divák si ho vybaví především jako "velkého herce malých rolí". V polovině osmdesátých let jej proslavila role v seriálu Vlak dětství a naděje. Často se objevoval v pohádkách - zmínit můžeme Anděla pádě nebo Kouzelný měšec. Objevil se i úspěšných seriálech Bylo nás pět, Četnické humoresky nebo Ulice. Popularitu mezi nejmenšími diváky mu získala i role kouzelného dědy v Kouzelné školce České Televize.