Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel slavný zpěvák a hudebník Scott Walker, zpíval o vpádu Sovětů do Československa

Scott Walker (Foto: Jamie Hawkesworth)
Scott Walker (Foto: Jamie Hawkesworth)
Foto: 4AD

Ve věku 76 let zemřel slavný americký zpěvák, multiinstrumentalista, hudební producent a skladatel Scott Walker. Jeho tvorba významným způsobem ovlivnila například Davida Bowieho, Jarvise Cockera nebo skupinu Radiohead. Sám kraloval špicím hitparád se svou skupinou The Walker Brothers.

Úmrtí slavného zpěváka potvrdila podle televize CNN nahrávací společnost 4AD, která Walkera nazývá "jedním z největších inovátorů na poli kreativní hudby." 

"Po 50 let obohacoval geniální Noel Scott Engel životy tisíců lidí, nejprve jako jedna třetina The Walker Brothers a později jako sólový umělec, producent a skladatel plný nekompromisní originality," uvedla nahrávací společnost.

Scott Walker, rodným jménem Noel Scott Engel, se narodil v roce 1943 do rodiny geologa v americkém Ohiu. Svou kariéru začal jako baskytarista a změnil si jméno poté, co nastoupil do The Walker Brothers. Trio se v šedesátých letech dočkalo neuvěřitelné popularity a kralovalo žebříčkům hitparád.

Největší popularity se dočkal v Británii, kde hity jako „The Sun Ain't Gonna Shine Anymore“ soupeřily s legendárními The Beatles. V Česku je nejznámější jeho skladba The Old Man’s Back Again (Dedicated to the Neo-Stalinist Regime), kde zpívá o vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968.  

Témata:  Scott Walker úmrtí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy