reklama

"To, že místní distributor považoval za nutné vystřihnout určité scény, a upřel tak publiku příležitost vidět film tak, jak jsme ho zamýšleli, je smutným dokladem toho, v jak rozděleném světě žijeme a jak se stále považuje za nepřijatelnou láska mezi dvěma lidmi," stojí v prohlášení tvůrců.

Rocketman má do ruských kin vstoupit příští týden a o cenzuře se hovoří kvůli reakci novinářů, kteří film viděli v předpremiéře a měli šanci verzi pro ruský trh srovnat s originálem. "Všechny scény s líbáním, sexem a orálním sexem mezi muži jsou vystřižené," napsal na facebooku filmový kritik Anton Dolin. Další žurnalisté si všimli také toho, že ve snímku chybí scény, které zobrazují užívání drog.

Distribuční společnost Central Partnership potvrdila, že v Rusku hodlá promítat film v pozměněné verzi. Udělala to prý kvůli ruským zákonům.

V Rusku už šest let platí zákon o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží, který má ochránit mladou generaci před projevy "netradičního" sexu. Film Rocketman ale vstupuje do kin jako mládeži nepřístupný.

Ministerstvo kultury dalo od cenzurované verze filmu ruce pryč, odpovědnost za vystřižené pasáže podle něj nese distributor. Pracovnice filmového odboru ministerstva kultury Olga Ljubimovová uvedla, že úřad po distributorovi žádné změny nežádal.

Zpěvák John v roce 2015 podpořil sexuální menšiny v Rusku a ohlásil, že by si chtěl s prezidentem Vladimirem Putinem promluvit o jeho "směšných" názorech na práva homosexuálů. Oba si pak telefonovali.

Veřejné mínění je v Rusku vůči homosexuálům silně nepřátelské, homosexualitu pranýřuje pravoslavná církev a brojí proti ní nacionalistická a ortodoxní pravice.