Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inspirace více než náhodná? Pět hitů, které si hvězdy vypůjčili a těžce za to zaplatili!

Koncert, ilustrační foto
Koncert, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Hudební branže patří k oborům, který patří k nejobdivovanějším. Hvězdy, které se prosadí čeká sláva, peníze a obdiv fanoušků. A proto není divu, že mnohé hudební hvězdy pro hit udělají cokoliv. Neváhají se dokonce pustit do bohapustého plagiátorství. A budete se divit, co za hity nejsou až tak originální!

5) Katy Perry – Dark Horse

Nejčerstvější případ se týká sporu mezi popovou divou a křesťanským raperem Marcusem Grayem vystupujícímu pod jménem Flame. Ten zažaloval Katy za to, že okopírovala jeho píseň Joyful Noise z roku 2009 a v roce 2014 ji uvedla pod názvem Dark Horses. A překvapivě uspěl a porota uznala že Dark Horse je plagiát. Nyní se čeká na definitivní verdikt, ale očekává se, že Flame dostane práva na píseň a odškodné v řádech milionů dolarů.

4) Nirvana – Come As You Are

Jedna z největších pecek grungeové legendy, která na začátku 90. let ovládala hitparádu po řadu týdnů a problémy s originalitou? Jak se zdá je tomu, tak. Stačí si poslechnout intro kapely Killing Joke k jejich hitu „Eighties“ a asi bude mít jasno i člověk s absolutním hudebním hluchem. Žaloba byla napsána, ale nebyla nikdy podaná. Proč? Kurt Cobain spáchal krátce po jejím dokončení sebevraždu a kapela Killing Joke nechtěla špinit jeho památku.

3)  Avril Lavigne – Girlfriend

Pecka oblíbené kanadské zpěvačky o přítelkyni z roku 2007 dobývala hitparády. Ovšem netrvalo dlouho a Avril a jejímu týmu se ozvali právníci kapely ze 70. let The Rubinoos. Avrilin song o přítelkyni totiž až příliš připomínala jejich hit o příteli „I Wanna Be Your Boyfriend“. Přestože Avril tvrdila, že hit ze „sedmdesátek“ nikdy neslyšela, došlo k mimosoudnímu vyrovnání a vyplacení nespecifikované částky.

2)   Johnny Cash – Folsom Prison Blues

Rozhodně jeden z největších hitů legendárního muže v černém, který jej v roce 1955 vystřelil na dráhu superstar country. Jenže Gordon Jenkins a Beverly Mahrová se ozvali s tím, že Cashova pecka je vlastně jejich Crescent City Blues z roku 1953. Pikantní na tom bylo, že se pár o svá práva ozval až po čtrnácti letech! Prý až tehdy píseň, kterou hrála mnohá rádia až třicetkrát denně, slyšeli poprvé! Buď jak buď, došlo k mimosoudní dohodě, a Cash vyplatil neupřesněnou kulatou sumu.

1) The Verve – Bitter Sweet Symphony

Psal se rok 1997 a kapela The Verve ovládla hitparády se šlágrem Bitter Sweet Symphony. Brzy se ovšem ukázalo, že se pánové vice, než inspirovali.  A problém byl u koho. Zdrojem byla totiž píseň „Last Time“, jejichž interprety a autory nebyl nikdo jiný než Mick Jagger a Keith Richards z The Rolling Stones. Práva na píseň patřila Allenu Kleinovi, který do boje povolal légii právníků. Ta The Verve naprosto zničila. Kapela musela odevzdat 100% zisků z hitů jinak ji hrozilo stažení alba z obchodů a za autory byli označení Jagger s Richardsem. Zpěvák The Verve Richard Ashcroft si mohl nechat alespoň autorství textu, z čehož ovšem neviděl ani libru. Spor se urovnal teprve letos, kdy se legendární „Stouni“ vzdali práv k písni ve prospěch Ashcrofta. O penězích však nepadlo ani slovo. Ironií ovšem je, že originální píseň od The Rolling Stones byla více než inspirována nahrávkou “This May Be the Last Time“ od kapely Staple Singers.

 

Témata:  hudba skupina Rolling Stones Katy Perryová Nirvana Kurt Cobain

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy