Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Genderové aktivistky mají pifku na cenu Oscar. Chtějí ji přejmenovat

Film, ilustrační foto
Film, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Americká herečka Geena Davisová vyzvala hollywoodské tvůrce, aby napravili genderovou nerovnováhu ve filmu a televizi. Třiašedesátiletá Davisová to řekla v noci na dnešek v Los Angeles na galavečeru udílení čestných Oscarů. Italská režisérka Lina Wertmüllerová při přebírání čestného Oscara šla ještě dál a navrhla, aby cena dostala ženské jméno Anna.

"Jméno této sošky by se mělo změnit, proč ji nepojmenovat třeba Anna," citovala dnes italská média jedenadevadesátiletou Wertmüllerovou, která se v roce 1976 stala první ženou nominovanou na Oscara za nejlepší režii. Cenu za drama z koncentračního tábora nazvané Pasqualino Sedmikráska, ale tehdy nedostala.

Davisová dostala v noci na dnešek humanitární cenu Jeana Hersholta, kterou uděluje rovněž americká Akademie filmových umění a věd a která má rovněž podobu sošky Oscara. Davisová vyzvala přítomné hollywoodské tvůrce, aby přepsali to, na čem právě pracují, a zakomponovali do těchto děl více žen.

Třiašedesátiletá Davisová se dlouhodobě angažuje v boji za rovnoprávnost pohlaví, v roce 2004 založila dokonce genderový institut, jehož cílem je rovné zastoupení mužů a žen v hollywoodských filmech.

Čestného Oscara, jehož uděluje stejně jako ostatní Oscary americká Akademie filmových umění a věd, dostali letos také režisér David Lynch a herec Wes Studi.

Témata:  Americký Oscar ženy Hollywood gender filmy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy