reklama

Lidé začali o knihu jevit zvýšený zájem na konci ledna, kdy se ve Francii objevily první případy koronaviru, píše deník Le Figaro.

Příběh románu z roku 1947 se odehrává v alžírském Oranu, kde propukla epidemie moru. Obyvatelé města se ocitají v nucené izolaci a musejí se vyrovnat s bezprostředním rizikem smrti. Kniha má zřetelnou filozofickou rovinu a rozhodně se jedná o náročnou četbu, podotkl list.

Podobný literární fenomén se ve Francii objevil po teroristických útocích ze 13. listopadu 2015 v Paříži. Francouzi tehdy hromadně kupovali knihu Pohyblivý svátek Ernesta Hemingwaye, jejíž název v originále zní Paris est une fête (doslova "Paříž je večírek").

V této Hemingwayově autobiografické knize, ve které americký spisovatel líčí svůj pobyt v Paříži ve 20. letech minulého století, nalézali čtenáři psychickou vzpruhu v těžkém období po útocích islamistů.

Zatím však nelze s jistotou říci, že zvýšený zájem o Mor souvisí právě s koronavirem, řekl mluvčí nakladatelství Gallimard.

Francie má více než 200 potvrzených případů nákazy. Nemoc COVID-19, kterou nový koronavirus způsobuje, si zde vyžádala čtyři životy.