Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Umělce zdrtila zpráva o úmrtí Táni Fischerové. Takhle na ni vzpomínají

Jan Kačer
Jan Kačer
Foto: Česká televize

Zesnulá herečka a občanská aktivistka Táňa Fischerová byla podle zpěvačky Marty Kubišové neobyčejně statečná žena, která svůj nelehký osud nesla s velkou noblesou. Na Fischerovou, která zemřela dnes ve věku 72 let, Kubišová vzpomíná s láskou, stejně jako její dlouholetý spolupracovník, režisér a herec Jan Kačer. Fischerovou obdivovali i další její profesní kolegové, herec Jan Potměšil a režisér Jiří Strach.

"Je to veliká ztráta. Byla to úžasná ženská, která měla až biblický osud se svým synem. Srovnávala se s tím úžasně," řekla Kubišová ČTK. Fischerová se celý život starala sama o svého postiženého syna, péče o něj se pro ni stala jedním z impulsů jejího zájmu o nemocné a potřebné.

"Táňu Fischerovou jsem měl moc rád. Měl jsem to štěstí, že jsme se potkávali i na jevišti, především v Lyře Pragensis, při charitativní práci i v soukromí. Obdivoval jsem její sílu, odvahu, citlivost a zároveň noblesu. V mém srdci žije dál," sdělil dnes ČTK herec Jan Potměšil.

Kubišová spolu s Fischerovou a Kačerem léta moderovali charitativní adventní koncerty vysílané v televizi. Kubišová dnes uvedla, že ji zpráva o Fischerové skonu překvapila. "Vím, že byla mladší než já. Bylo jí jen 72 let.... nemůže mi to stále nějak dojít..." uvedla.

Na filmovém plátně se Fischerová v posledních dvou dekádách už moc neobjevovala, jedním z posledních filmů byl titul Operace Silver A režiséra Jiřího Stracha. "Velmi mi tehdy pomohla, protože jedna významná česká herečka to odmítla, že to je malá role. Táňa byla taková frajerka, že mi tam šla pomoci," řekl Strach ČTK.

"To je rozměr lidského charismatu, pokud je člověk velký a hluboký a s pánem bohem obdařenou duší, tak Vám stačí dvě vteřiny a hned vidíte, že je takto vybaven. Proto nepotřebovala hlavní role na to, aby se proslavila, nepotřebovala jich deset, jen pár menších, abychom si ji všichni takhle krásně pamatovali," uvedl. S Fischerovou podle něj svět ztrácí klidnou, rozumnou, moudrou bytost a duši.

Kačer s Fischerovou mluvil ještě minulý týden. "V pátek mi volala, usmívala se a říkala mi, že se se mnou loučí," řekl dnes ČTK Kačer. Podle něj si na svůj zdravotní stav nikdy nestěžovala. "Odcházela s takovým něžným úsměvem. Já jsem se jí ptal, co tady bez ní budeme dělat. Ona mi na to odpověděla, že jsem se zbláznil, že tady bude všechno hezké," uvedl režisér.

Bavit se s Fischerovou o smutných věcech se prý ani nedalo. "Já na ni nikdy nezapomenu a chtěl bych, aby na ni lidé vzpomínali s úsměvem," dodal Kačer.

S lítostí jsme přijali zprávu, že zemřela česká herečka, aktivistka a politička Táňa Fischerová. Žena, která vždy pomáhala potřebným. Táně Fischerové bylo 72 let. pic.twitter.com/vWCvmLlY6R

— Ministerstvo kultury (@MinKultury) December 25, 2019

Na sociálních sítích reflektovalo smrt Fischerové i ministerstvo kultury. "S lítostí jsme přijali zprávu, že zemřela česká herečka, aktivistka a politička Táňa Fischerová. Žena, která vždy pomáhala potřebným," uvedl úřad.

Témata:  Táňa Fischerová Marta Kubišová život Jan Kačer Jiří Strach Jan Potměšil

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy