Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel režisér Petersen, natočil Nekonečný příběh, Ponorku nebo Troju

Wolfgang Petersen
Wolfgang Petersen
Foto: ČTK/Profimedia

Ve věku 81 let v Los Angeles zemřel německý filmový režisér Wolfgang Petersen. Jako jeden z mála německých filmových tvůrců se dokázal prosadit v Hollywoodu. Natočil akční filmy jako Dokonalá bouře (2000) nebo Smrtící epidemie (1995), ale i kultovní a dobrodružný Nekonečný příběh (1984). O jeho úmrtí dnes informovala agentura DPA.

Petersen zemřel v pátek ve svém domě v losangeleské čtvrti Brentwood na rakovinu slinivky, uvádí filmový magazín Deadline.

Rodák z německého Emdenu na pobřeží Severního moře maturoval na prestižním hamburském gymnáziu, později studoval divadelní vědu a nakonec absolvoval berlínskou filmovou a televizní akademii. Začínal jako herec a asistent režie v Hamburku, sám točit začal po škole.

Za kamerou stál při natáčení několika dílů krimiseriálu Místo činu a výrazně na sebe upozornil celovečerní prvotinou Jeden z nás dvou (1974).

Mezinárodní slávu mu zajistil velkofilm Ponorka z roku 1981, který sugestivně pojednával o těžkém údělu vojáků za podmořských bojů druhé světové války. Do Hollywoodu se dostal především díky úspěchu Nekonečného příběhu (1984) v německo-americké koprodukci.

V Hollywoodu byl pak známý jako expert na akční filmy. V 90. letech natočil například thrillery S nasazením života (1993) či Air Force One (1997). V roce 2004 pak obsadil celou plejádu hollywoodských hvězd do historického snímku Troja (2004). S režií se rozloučil před šesti lety německou krimikomedií Jak napálit banku (2016).

Témata:  Wolfgang Petersen

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy