Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První týden v srpnu bude nejteplejší. Velká předpověď počasí

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Praha - Období od 1. do 28. srpna 2016 bude jako celek teplotně i srážkově průměrné, uvedl dnes chmi.cz v dlouhodobém výhledu počasí.

Ze všech 4 týdnů očekáváme jako nejteplejší první srpnový a jako nejchladnější čtvrtý srpnový týden, ale celkově by průměrné týdenní teploty měly zůstat v blízkosti dlouhodobých průměrů.

"Podobně i z hlediska celkového úhrnu srážek předpokládáme, že období 1.8. - 28.8. se bude udržovat v intervalech normálních hodnot pro tuto roční dobu. Vzhledem k tomu, že srážky budou převážně konvektivního charakteru (přeháňky, bouřky), lze očekávat velké rozdíly ve srážkové bilanci jednotlivých regionů," uvedli meteorologové.

Na rozdíl od krátkodobých a střednědobých předpovědí není měsíční výhled zaměřen na předpověď konkrétních hodnot teploty vzduchu a množství srážek pro jednotlivé dny, ale vyjadřuje předpokládaný celkový charakter předpovědních období (období jako celek a jednotlivé čtyři týdny) z hlediska průměrných teplot a úhrnů srážek a jejich očekávaný trend. Výhled nemůže postihnout krátkodobé výkyvy od tohoto trendu. Tedy např. předpověď období teplotně nadprůměrného nevylučuje během tohoto období krátkodobý pokles teploty i pod normál.

Měsíční výhled počasí je vytvářen pro ČR jako celek. Tzn, že nemůže postihnout regionální odlišnosti počasí v jednotlivých regionech. Podrobnější předpověď s případnou regionalizací a členěná po dnech je možná přibližně na týden dopředu. Pro přesnější předpověď je tedy třeba sledovat střednědobé a krátkodobé předpovědi.

Předpověď na příští týden

Pondělí (00-24):Zataženo až oblačno, na severu a východě místy, jinde jen ojediněle déšť nebo přeháňky. Na severovýchodě území v noci zpočátku srážky četnější a místy bouřky. Během dne od jihozápadu ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C, na západě až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C, na jihovýchodě místy až 26 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na severní a bude slábnout.

Úterý (00-24):Polojasno, ráno ojediněle mlhy. Během dne od západu přibývání oblačnosti a místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C. Slabý proměnlivý, během dne mírný západní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Středa (00-24):Zpočátku převážně oblačno, ojediněle déšť nebo přeháňky. Během dne postupně většinou polojasno. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 °C. Mírný západní vítr 2 až 5 m/s.

Čtvrtek (00-24):Jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C. Mírný jižní až jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:Jasno až polojasno, od západu postupně většinou oblačno a místy přeháňky a bouřky. Nejnižší noční teploty 18 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 31 °C, od západu postupně 20 až 25 °C.

Témata:  počasí léto

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy