Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Silný déšť na Moravě může způsobit záplavy, varují meteorologové

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Ostrava - Po slunném a teplém počasí posledních dnů a hlavně víkendu, přišlo citelné ochlazení a meteorologové přidali i výstrahu před vydatným deštěm. Na pozoru by se měli mít lidé především v Moravskoslezském kraji.

Výstraha meteorologů je adresovaná pro Moravskoslezský kraj - platná je už od včerejška, kdy pršet začalo. I přes vytrvalý déšť ve většině Moravskoslezského kraje meteorologové zatím žádnou povodňovou pohotovost neohlásili. To se ale může rychle změnit, protože půda je nasáklá už z předchozích dešťů a je tedy možné očekávat zvedání hladin potoků a řek.

Hlavně těch, které odvádějí vodu z Beskyd. Zatímco v Čechách našince čekají jen přeháňky nebo slabší déšť, na Moravě a ve Slezsku bude pršet vydatně i trvale. Výstraha je platná až do 21:00 dnešního dne a může být i prodloužena.

"Přes Moravu postupuje zvolna k východu zvlněná studená fronta, která v noci na středu a během středy ovlivní vydatnějšími srážkami východ České republiky," uvedli meteorologové z ČHMÚ. "Předpokládáme, že v Beskydech a na území severně od Beskyd se budou v úterý odpoledne a večer místy vyskytovat přeháňky nebo i bouřky, které budou v noci na středu přecházet v trvalý déšť," píší v aktuální výstraze.

Nejvíce hladiny stoupnou na tocích, které odvádějí vodu z Beskyd. V průběhu dneška by tak některé menší vodní toky mohly dosáhnout i prvního stupně povodňové aktivity, tedy stavu bdělosti. Meteorologové tak doporučují sledovat v médiích vývoj situace a aktualizované prognózy.

Dobrou zprávou je, že pokud lidé na Moravě a ve Slezsku přežijí v pořádku současný déšť, zítra už by mělo riziko záplav pomalu pominout. Na čtvrtek totiž meteorologové hlásí na celém území během dne nanejvýš přeháňky. Nejlepší počasí tohoto týdne lze pak očekávat o víkendu, hlavně v neděli, kdy bude polojasno až jasno a teplota vystoupá až na 27 °C.

Témata:  počasí déšť

Aktuálně se děje

2. května 2024 10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy