Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podzim se blíží: Užijte si poslední teplé dny, radí odborníci

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Praha - Pokud jste milovníky léta, rychle o víkendu vyrazte na sluníčko, teplé počasí už v Česku totiž příliš dlouho nevydrží. Se začátkem školního roku by mělo přijít výrazné ochlazení.

Ještě pár posledních dnů si budeme moci užívat pravého letního počasí. Teploty do konce prázdnin ještě mohou atakovat tropickou třicítku, pak ale do Česka naplno vtrhne podzim.

Podle meteorologů k nám bude v pátek od jihozápadu proudit teplý vzduch. "Jeho příliv ukončí studená fronta, která bude přes naše území postupovat ze soboty na neděli. Za studenou frontou k nám bude přechodně proudit chladnější vzduch od severozápadu," upozorňuje Český hydrometeorologický úřad.

Pátek

Poslední pracovní den bude polojasný až oblačný, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty v noci 15 až 11 °C, na severozápadě kolem 9 °C. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 °C.

Sobota

Na začátku víkendu bude zpočátku polojasno, odpoledne bude od západu přibývat oblačnost a v Čechách se dají očekávat přeháňky, místy bouřky. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C, přes den vystoupí na 26 až 30 °C.

Neděle

Konec týdne bude zatažený až oblačný, na většině území déšť nebo přeháňky, na východě republiky ojediněle bouřky. Od západu bude postupně oblačnosti i srážek ubývat. Teploty v noci klesnou na 19 až 15 °C, přes den vystoupí na 20 až 24 °C.

Počasí na měsíc

"Z výhledu počasí to vypadá, že konec prázdnin bude ještě ve znamení tropů a citelné ochlazení přinese začátek září," říká Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. Takové bude podle ní počasí v následujícím měsíci:

21. - 31. srpna: Zpočátku období oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami, místy bouřky. Postupně polojasno nebo skoro jasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Koncem období srážky četnější. Po ránu ojediněle mlhy. Ranní teploty 14 až 9 °C, postupně 16 až 12 °C. Denní teploty 26 až 32 °C, přechodně kolem 25 °C.

1. - 10. září: Zpočátku období oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami. Postupně polojasno až oblačno, místy přeháňky. Po ránu ojediněle mlhy. Ranní teploty 13 až 7 °C. Denní teploty 17 až 23 °C.

11.- 20. září: V první polovině období převážně oblačno, místy s přeháňkami nebo občasným deštěm. Postupně ubývání oblačnosti na polojasno. Po ránu místy mlhy. Ranní teploty 12 až 7 °C. Denní teploty zpočátku období 18 až 23 °C, postupně 16 až 20 °C.

Témata:  počasí léto

Aktuálně se děje

1. května 2024 18:39

OSN: V Pásmu Gazy je více válečného odpadu a trosek než na Ukrajině

V Pásmu Gazy se nachází více válečného odpadu a trosek než na Ukrajině, uvedl ve středu představitel Služby OSN pro boj proti minám (UNMAS) Charles Birch. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy