Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Česka přišly tropy. Teploty šplhají na 30 stupňů

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Praha - Meteorologové dnes varovali před vlnou veder, která od pátku zasáhne většinu republiky. O víkendu může teploměr vyšplhat až ke 34 stupňům Celsia. Současně se dostanou na vysokou úroveň hodnoty UV indexu. Extrémně horké dny zažívají také obyvatelé západní Evropy, kde teploty lokálně stoupají až ke 40 stupňům.

"Teploty vzduchu na našem území se budou postupně zvyšovat. V pátek očekáváme nejvyšší denní teploty od 27 do 31 stupňů a v Čechách místy až 33 stupňů Celsia. Nejtepleji by mělo být o víkendu s nejvyššími teplotami od 29 do 34 stupňů. Období s tropickými teplotami bude ukončeno přechodem studené fronty od západu pravděpodobně v průběhu pondělí," uvedli meteorologové na svém webu.

Lidé by se měli snažit předejít přehřátí a dehydrataci organismu tím, že omezí fyzickou zátěž, nebudou pobývat na slunci zejména přes poledne a odpoledne a budou pít neslazené nealkoholické nápoje bez kofeinu, nejlépe neperlivé.

Velmi nebezpečné je nechávat děti i zvířata na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech. Při pobytu na přímém slunci doporučují odborníci používat krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle a pokrývku hlavy.

Ve Španělsku jsou teploty 40 stupňů ještě relativně normální, ale například ve Francii mohou působit nemalé zdravotní komplikace, neboť na ně nejsou zdejší obyvatelé zvyklí.

Mezi oblasti, do kterých se teplý vzduch z Afriky nedostane, patří sever Britských ostrovů, Dánsko a Skandinávie, informuje meteocentrum.cz. V těchto místech se nachází rozhraní vzduchových hmot, které se bude dále do Evropy nasouvat teprve během neděle. K nám se dostane v noci z pondělí na úterý nebo v úterý a přinese značný pokles teplot.

Témata:  počasí léto

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy