Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předpověď počasí na Vánoce: Budou na blátě, nebo nasněží?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - I když zatím ještě neskončilo astronomické léto, meteorologové už tuší, jak bude vypadat letošní zima! Pokud se těšíte na bílé Vánoce, budete nejspíš zklamaní.

Těšíte se na Vánoce? Loni nebylo po sněhu ani památky a bohužel to vypadá, že stejné to bude i letos. Nápomocné jsou anglické klimatologické modely, které se rámcově snaží předpovědět počasí i na několik měsíců dopředu.

"Přiklání se k tomu (meteorologické modely), že listopad bude teplotně podprůměrný měsíc oproti dlouhodobému normálu, který je 2,7 °C. Prosinec předpovídají jako teplotně nadprůměrný měsíc s teplotou -1 °C. Z jejich pohledu tedy bílé Vánoce nevypadají nadějně, oproti dlouhodobé statistice," tvrdí meteoroložka Dagmar Honsová.

Meteoroložka také vychází ze statistiky, podle které je 70% pravděpodobnost výskytu oblevy u nás. "Od roku 1971 ležela souvislá sněhová pokrývka na stanici Praha-Libuš na Štědrý den pouze v letech 1981 (9 cm), 1986 (3 cm), 1994 (5 cm), 1996 (6 cm), 1999 (2 cm), 2000 (1 cm), 2001 (5 cm) a 2003 (3 cm)," řekla Honsová. Průměrná denní teplota je pro 24. prosince v Praze-Libuši 1,0 °C.

Meteorologové upozorňují, že výhledy na několik měsíců nebývají příliš přesné, takže je potřeba brát předpověď s rezervou. Předvánoční oblevy si všimli už naši předci, a tak najdeme spoustu pranostik pocházejících už ze 17. století. Zřejmě nejznámější z nich zní: Na Adama a na Evu čekej oblevu.

Témata:  počasí

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy