Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chladná rána a před den letní teploty? Odborníci vysvětlují, co nás čeká v září

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Praha - Vstoupili jsme do měsíce září, a i když denní teploty stále dosahují na velmi příjemné letní hodnoty, leckomu se nejspíš zdá už docela chladno po ránu, a vlastně stejně tak i později večer.

Ranní minimum bývá dosahováno v mnohem pozdějších hodinách, než třeba na začátku léta. Minimální teplota totiž bývá v době svítání, jakmile se slunce vyhoupne nad obzor, tak dochází k prudkému oteplování. A stačí se pak podívat, v kolik vychází slunce na konci června - ještě před pátou ranní, a v kolik nyní - zhruba ve čtvrt nad sedm.

Kdo se vydává třeba do práce vždy v sedm ráno, ten chodil v červnu a červenci za už silného slunce, a tedy i podstatně vyšší teploty než bylo ranní minimum. Navíc sluneční paprsky pomáhají k vyšší pocitové teplotě. Nyní na začátku září je v sedm ráno slunce teprve těsně nad obzorem.

I když jsou tedy předpovídány např. stejné minimální teploty jako v červnu, pocitově bude pro většinu lidí ráno mnohem chladnější, protože tyto stejné teploty bývají nyní v době, kdy už jsme vzhůru a venku, zatímco na začátku léta jsme tou dobou ještě spali, vysvětluje meteocentrum.cz.

Po dlouhé době nehezkým dnem se stane pondělí. Velká oblačnost, zpočátku asi úplně zatažená, občasný déšť a přeháńky na většině území. Jedině odpoledne může vykouknout trochu slunce. A teploty se propadnou na 18/22 °C, pokud by pršelo dopoledne déle, bude ještě chladněji. Začátek podzimních sychravých dnů? Ale kdeže.

Už od úterý se počasí razantně vylepší. Samotný úterek bude ještě se mírně větší oblačností, ale srážky už by měly být menší, a pokud, tak hlavně na jihu Čech a na východě republiky. Odpoledne se má postupně vyjasnit. Teploty se ale nahoru ještě nedostanou, počítáme s 17/21 °C. A pak už nastane zase dlouhá série zcela slunečných dní s maximálními teplotami znovu v rozmezí většinou 24/28 °C (ve středu to tedy ještě bude méně, jen 22/26 °C), nebo lokálně i vyššími.

Takové dny potrvají podle současných předpokladů do konce příštího týdne, čili do 11. září. Pak už asi budou klesat, ale zřejmě jen mírně a nadále bude mít letní nádech.

Témata:  počasí léto

Aktuálně se děje

2. května 2024 10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy