Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podzim udeří plnou silou a to brzy, varují meteorologové

Podzimní příroda, ilustrační fotografie
Podzimní příroda, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Ještě v pátek padaly teplotní rekordy na dvaceti stanicích a rtuť teploměru dosahovala třiceti stupňů, pak ale přišlo rapidní ochlazení o 15 stupňů. Teplotním propadem jsou meteorologové překvapeni a tvrdí, že k podobným hodnotám se už počasí nevrátí.

Příchod víkendové studené fronty teploty z minulého týdne srazil až o patnáct stupňů a podle meteorologů České televize se nezdá, že by se k podobně vysokým hodnotám mělo počasí letos ještě vůbec vrátit, mírou teplotního propadu jsou navíc překvapení.

"Teploty v těchto dnech jsou nižší, než by se na druhou polovinu září slušelo. Ochlazení způsobila zvlněná studená fronta a tlaková níže, která přes české území přešla během víkendu. V jejím týlu teď proudí do střední Evropy od severovýchodu podstatně chladnější vzduch – očekávali jsme, že se obnoví západní až jihozápadní proudění," vysvětlil meteorolog České televize Michal Žák.

Ochlazení ale nekončí, právě naopak. Mezi nejchladnější rána tohoto týdne by mělo patřit to páteční. "Noc na čtvrtek a na pátek bude velmi chladná, teploty se budou pohybovat kolem pěti stupňů, můžeme se dočkat přízemních mrazíků. Dalo by se říct, že podzim udeří s plnou silou," vysvětlil Žák.

Meteorologové sice očekávají, že by o víkendu mohlo být skoro jasno nebo polojasno a teploty mezi patnácti a dvaceti, v neděli dokonce až třiadvaceti stupni, v příštím týdnu se ale opět dočkáme přeháněk.

Podle meteoroložky ČT Marie Odstrčilové se s koncem týdne počasí vrátí k dlouhodobému průměru. V noci mezi čtvrtkem a pátkem může teplota při vyjasnění padnout na východě republiky dokonce až na tři stupně.

Témata:  počasí podzim

Aktuálně se děje

9:21

Rusko na Ukrajině použilo zakázané chemické zbraně, tvrdí USA

Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s mezinárodní úmluvou o zákazu této výzbroje. Informace přinesly agentury Reuters a AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy