Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeká nás nejkrutější zima za poslední roky? Meteorologové vydali novou předpověď

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Londýn - Podle některých odborníků nás čeká vcelku normální zima s průměrným zasněžením, podle jiných budou Vánoce na blátě. S novou předpovědí teď přišli britští meteorologové, kteří tvrdí, že letošní zima bude tak krutá, jakou jsme ještě nezažili

Britští meteorologové se pokusili předpovědět, jaká by nás mohla čekat letošní zima. Jejich prognóza však vůbec není příznivá. Mohla by totiž přijít zima, jakou jsme v Evropě za poslední roky nezažili. Výrazně by se podle nich mohlo ochladit už začátkem listopadu.

Odborníci mají zkrátka špatné zprávy. Předpovídají čtyři měsíce hustého sněžení a teploty pod bodem mrazu. Podle serveru express.co.uk by mráz a sněhové závěje měly trápit Evropuod listopadu až do února. Dočkáme se tak nejen hustých sněhových bouří, ale i zasněžených Vánoc.

Řada meteorologů předvídá mnohem mírnější zimu. Těm odborníci vzkazují, aby se nenechali zmást teplým zářijovým počasím. Očekávaná změna má totiž mít dramatický průběh a zejména Británie bude prý čelit jedné z nejchladnějších zim za poslední roky.

Výrazné ochlazení má podle meteorologů nastat už začátkem listopadu a jejími průvodními jevy má být těžké krupobití a sněhové vichřice. Pravděpodobnost studené zimy slibuje i oslabení oceánského proudění El Niňo, který ovlivňoval počasí v Evropě loni. 

Zda se předpověď vyplní se uvidí v následujících měsících. Někteří odborníci si ale myslí opak. Meteoroložka Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress pro EuroZpárávy.cz uvedla, že by se letošní Vánoce mohly obejít bez sněhu. "Sezónní předpovědi zpracovávané různými světovými centry se na tom, jaká bude zima ve střední Evropě, zatím příliš neshodují," upozornila.

"Americký institut Iri očekává stejné šance pro nadprůměrné i podprůměrné hodnoty srážek i teplot. Americké centrum NCEP pak v poslední predikci vypočítává období zimních měsíců jako teplotně nadprůměrné a srážkově bez větších odchylek od normálu. S předpokladem teplé zimy se ale bude jednat spíše o srážky dešťové a to zejména v nižších polohách," dodala pro EuroZprávy.cz.

Témata:  počasí

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy