reklama

Kvůli prudkým lijákům a vichru byla na ostrově uzavřena většina škol, úřadů i burza. Z horských oblastí bylo kvůli ničivému živlu preventivně evakuováno více než 11.500 lidí. Přerušen byl provoz rychlovlaku, který spojuje sever a jih ostrova. V metropoli Tchaj-peji nejezdí většina linek autobusů a metra.

Mohutný vichr na ostrově porážel stromy i sloupy elektrického vedení. Přes 2,9 milionu domácností zůstalo bez elektřiny, uvedla energetická společnost Taiwan Power, podle níž se ale dodávky do milionu domácností už podařilo obnovit. Do 45.000 domácností byly přerušeny dodávky pitné vody. Zrušeny byly stovky domácích i mezinárodních letů.

Obětí živlu se stal muž (†65), na kterého spadlo lešení. Další muž zahynul, když opravoval střechu a spadl. Mladík (†17) přišel o život, když se s ním převrátil člun. Poslední člověk zahynul v důsledku dopravní nehody zaviněné mohutným vichrem. Mezi 268 zraněnými je rovněž osm japonských turistů, s nimiž se kvůli tajfunu převrátil na bok autobus.

Tajfun po příchodu na pevninu bude nyní slábnout. Přežene se přes ostrov a zamíří do Tchajwanského průlivu, odkud bude ve středu putovat dál k Číně.

Východní pobřeží Tchaj-wanu se stále vzpamatovává z ničivých následků tajfunu Meranti. Byla to nejsilnější bouře na Tchaj-wanu za posledních 21 let. Po něm následoval tajfun Malakas.