reklama

Meteorologové vydali varování před bleskovými záplavami pro velkou část země, ohrožen je především jih. Na mnoha místech také stále platí výstraha před nebezpečným počasím, varování především zmiňuje silný vítr dosahující rychlosti až 90 kilometrů v hodině.

Přechod silné bouře způsobil vážné problémy v elektrické síti. Silný vítr poškodil podle portálu ABC Adelaide poškodil nejméně 23 věží a přerušil tak dodávky elektřiny do statisíců domácností.

Bouře se přes jih ostrova přehnala ve dvou vlnách, během první vlny padaly kroupy, domy bičoval silný vítr a prudký déšť způsobil na mnoha místech bleskové záplavy. Poté přišla podle portálu Higginsstormchasing druhá vlna, při které se vytvořilo i množství tornád.

Extrémní počasí zničilo velké množství domů, tornáda trhala střechy a odhazovala auta. Na některých místech padaly kroupy velikosti tenisových míčů, rychlost větru přesahovala často 100 kilometrů v hodině. Zemi během bouře podle meteorologů zasáhlo přes 70 tisíc blesků.

V Austrálii stále hrozí povodně a lidé se obávají, že bouře ještě udeří. Tisíce domovů jsou stále bez elektřiny. Austrálie už nyní sčítá škody po vyvrácených stromech a prudkém krupobití.