Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jesenicko pokryl další sníh, řidiči mají velké problémy

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Jeseník/Ostrava - V noci na dnešek v nejvyšších polohách Jesenicka napadlo osm centimetrů sněhu. Držel se na Červenohorském sedle a na Videlském kříži, silniční tahy museli silničáři nad ránem ošetřit. Řada řidičů ještě nemá přezuto na zimní pneumatiky, potíže mají hlavně kamiony.

Na vozovkách leží nyní zbytky sněhové břečky. "Na Jesenicku prší celou dobu, na Červenohorském sedle a na Videlském kříži to přešlo do srážek sněhových a sníh se drží. Vozovky jsme ošetřili nad ránem. Napadlo do osmi centimetrů, nyní je vozovka na sedle mokrá se zbytky břečky," řekl dnes ČTK dispečer jesenické správy silnic.

Motoristé by měli být v nejvyšších polohách Jesenicka ještě obezřetní kvůli stromům, které se nad silnicemi nahýbají pod vrstvami těžkého mokrého sněhu.

Zima v nejvyšších polohách zaskočila především motoristy, kteří většinou ještě nemají přezuto na zimní sezonu a do hor se vydali na letních pneumatikách. Zatímco řidiči osobních aut situaci s opatrností zvládli, řidiči kamionů měli problémy. "Komplikovalo to nákladní dopravu, na Vidlích to asi hodinu stálo," dodal dispečer.

Podle dispečera jesenické horské služby Jiřího Hejtmánka v nejvyšších partiích již ve středu vpodvečer leželo zhruba deset centimetrů sněhu a další sníh přibýval. Podle něj sníh do víkendu zmizí, na asfaltové cestě směrem z Ovčárny na Praděd se podle něj však dá běžkovat.

Moravskoslezští silničáři museli v této sezoně poprvé se svými vozy vyrazit do terénu. Likvidovali sníh na silnici mezi Hvězdou a Ovčárnou na Bruntálsku a pomáhali i na olomoucké straně hor.

"Šlo opravdu jenom o vršky. V nižších polohách sníh hned odtaje," řekla mluvčí Správy silnic Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková. Na vrcholech hor podle ní napadlo okolo 15 centimetrů sněhu. "V Beskydech sněžilo jemně jenom nahoře, nemuseli jsme tam vyjíždět," řekla mluvčí.

Maxima v rozmezí zhruba 8/12 °C se očekávají až do poloviny příštího týdne s tím, že pak mohou dále pokračovat, ale to už není tak jisté. Zatímco čtvrtek je ještě převážně zatažený a deštivý, v pátek čekáme menší oblačnost, objeví se i polojasno. S teplotami to nehne. Víkend nabídne spíše větší oblačnost, ale občas se ukáže i sluníčko. Pršet by nemělo. Teploty 8/12 °C se stanou evergreenem, informuje meteocentrum.cz.

Příštý týden začne teplotně stejně, tedy maxima nadále kolem +10 °C, ale oblačnosti by mělo být spíše více než o víkendu. Na druhou polovinu týdne modely naznačují možný příchod aspoň o něco teplejšího vzduchu.

Témata:  počasí sněžení

Aktuálně se děje

2. května 2024 10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy