Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurikán Matthew zabil na Haiti stovky lidí

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Miami - Hurikán Matthew, který několik dnů sužuje karibské ostrovy, zabil na Haiti nejméně 261 lidí. Oznámila to agentura Reutes s odvoláním na místní úřady.

Dosavadní bilance hurikánu činila 140 mrtvých, z toho 136 přišlo o život na Haiti a čtyři v sousední Dominikánské republice.Haitská vláda podle webu stanice BBC zvýšila počet obětí na 264, z toho padesátka lidí přišla o život ve městě Roche-à-Bateau na jižním pobřeží ostrova.V oblastním středisku Jérémie živel smetl čtyři pětiny domů a v celé provincii zničil 30.000 domů. Většina obětí připadá na města a rybářské vesnice na jižním pobřeží, uvedla BBC. Mnoho lidí zabily padající stromy, letící trosky či rozvodněné řeky. Rychlost větru přesahovala 230 kilometrů za hodinu.Pomoc v jedné z nejchudších zemí světa podle OSN potřebuje na 350.000 lidí. Mnozí jsou podle nevládních organizací bez telefonického spojení a elektřiny, končí jim zásoby potravin a vody.Na Bahamách musely úřady zachraňovat nejméně 30 lidí, kteří po úderu živlu uvízli ve svých domovech, ale nehlásí žádné mrtvé či raněné.Živel, který je nejsilnějším hurikánem v oblasti za devět let, cestou k Floridě zesílil ze třetí kategorie na čtvrtou na pětistupňové škále síly hurikánů. Americké státy vyhlašují stav ohrožení a úřady již doporučily či nařídily evakuaci zhruba dvou milionů lidí z pobřežních oblastí. Prezident Barack Obama po Floridě vyhlásil stav nouze i v Jižní Karolině, což umožňuje rychlejší pomoc z federálních amerických zdrojů.Nad Floridu by měl hurikán dorazit v noci na pátek místního času (v pátek ráno SELČ).

Témata:  Haiti hurikán hurikán Matthew

Aktuálně se děje

1. května 2024 19:31

V Německu se převrátila traktorem tažená vlečka, 30 zraněných

Ve středu došlo poblíž města Kandern na jihozápadě Německa k převrácení traktorem tažené vlečky, přičemž přibližně 30 lidí utrpělo zranění. Stav deseti z nich je vážný, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy