Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurikán Matthew zabil v USA 15 lidí, zamířil na východ

Hurikán Matthew devastuje Haiti a Floridu
Hurikán Matthew devastuje Haiti a Floridu
Foto: NOAA (National Oceanic & Atmospheric Administration)

Miami (USA) - Hurikán Matthew začíná směřovat od pobřeží Spojených států na východ, stále ale trvá varování před silným větrem v Severní Karolíně.

Počet jeho obětí v USA vzrostl dnes na 15 poté, co severokarolínské úřady ohlásily další čtyři mrtvé. Na Haiti, kde hurikán udeřil v úterý, se počty obětí zatím odhadují na 900.

Hurikán od pátku postupně slábl a dnes ráno místního času (odpoledne SELČ) se podle Národního střediska pro hurikány (NHC) změnil v posttropickou tlakovou níži. Označení posttropická dávají američtí meteorologové vzdušným útvarům, které se po přechodu pevniny vrátí nad oceán, z kategorie hurikánů vypadl rovněž proto, že rychlost jeho větru klesla pod 120 kilometrů v hodině. V 15:00 SELČ se nacházel přes 100 kilometrů východně od Mysu Hatteras v Severní Karolíně a mířil stále na východ na volné moře, kde se podle meteorologů zřejmě rozpadne.

Severokarolínský guvernér Pat McCrory dnes médiím sdělil, že počet obětí v jeho státě stoupl ze tří na sedm, přičemž podrobnosti nespecifikoval. Na jihovýchodním pobřeží celkem od pátku kvůli silnému větru a záplavám zemřelo nejméně 15 lidí, vedle severokarolínských obětí rovněž pět na Floridě a tři v Georgii. Někteří zemřeli například v zaplavených autech, jiní poté, co na ně, či jejich dům spadl strom.

Celkem 2,24 milionu lidí zůstalo ve čtyřech postižených státech bez elektřiny, jejíž dodávky se postupně obnovují. V regionu bylo od pátku zrušeno na 3540 letů. Ve městě Charleston v Jižní Karolíně byl uzavřen hlavní most přes řeku. Most Arthura Ravenela Jr. zůstane uzavřen, dokud ho nezkontrolují statici.

Témata:  USA hurikán hurikán Matthew

Aktuálně se děje

1. května 2024 18:39

OSN: V Pásmu Gazy je více válečného odpadu a trosek než na Ukrajině

V Pásmu Gazy se nachází více válečného odpadu a trosek než na Ukrajině, uvedl ve středu představitel Služby OSN pro boj proti minám (UNMAS) Charles Birch. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy