Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurikán Nicole míří na Bermudy, tisíce lidí jsou bez proudu

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Hamilton - Podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) hurikán Nicole ztratil na síle a nyní je na třetím stupni z pětistupňové škály.

Hurikán byl v 17:00 SELČ asi 20 kilometrů východně od Bermud a nyní pokračuje po jejich východním okraji severovýchodním směrem rychlostí asi 26 kilometrů v hodině. Vítr, který hurikán doprovází, dosahuje rychlosti 195 kilometrů v hodině, což je proti stavu před několika hodinami o deset kilometrů v hodině méně.

NHC předpokládá, že Nicole dnes ještě zvýší rychlost postupu, oko hurikánu ale přímo nad ostrovy nevstoupí. Po celou dobu průchodu hurikánu kolem Bermud meteorologové očekávají, že si živel udrží nebezpečnou třetí kategorii, než začne slábnout. Hurikánem podle všeho zůstane nejméně do neděle.

Na Bermudách již nyní meteorologové hlásí silný vítr, který v nárazech překračuje sto kilometrů v hodině. Na ostrovech mohou vznikat i tornáda.

Stanice ABC News informovala z Bermud o lokálních záplavách, zničených střechách a vyvrácených stromech. Ostrovy, které obývá asi 65.000 lidí, postihl rozsáhlý výpadek elektrické energie, bez dodávek proudu je přes 20.000 odběratelů. Řádění živlu na ostrovech bude podle meteorologů trvat až do noci místního času (pátek časně ráno SELČ).

Bermudy, které mají dobrou a odolnou infrastrukturu, jsou na bouře zvyklé. Úřady ale i tak vyzvaly obyvatele, aby se na řádění živlu připravili a zůstali dnes doma. Na Portoriku úřady hledají tělo surfaře (37), který zmizel v úterý, informovala agentura AP.

Témata:  Bermudy hurikán hurikán Nicole

Aktuálně se děje

9:21

Rusko na Ukrajině použilo zakázané chemické zbraně, tvrdí USA

Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s mezinárodní úmluvou o zákazu této výzbroje. Informace přinesly agentury Reuters a AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy