Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letošní duben byl nejteplejším dubnem v historii

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Washington – Americký Národní úřad pro ovzduší a oceány (NOAA) zveřejnila údaje, ze kterých vyplývá, že letošní duben na byl vůbec nejteplejším dubnem, jaký byl na naší planetě kdy zaznamenán.

Podle NOAA se duben stal již dvanáctým měsícem v řadě, který překonal teplotní rekord pro své období. To se až dosud nikdy nestalo. Oteplování planety, za které je podle vědců do značné míry odpovědné lidstvo, mělo podle NOAA vliv rovněž na menší množství sněhu, které bylo na duben na severní polokouli nejmenší za posledních 50. let.

Letošní duben měl teplotní průměr 14,8 stupně Celsia, což je o 1,1 stupně vyšší než dubnový průměr za celé 20. století. Jde tak o nejteplejší čtvrtý měsíc v roce od začátku měření v roce 1880.

I první čtyři měsíce letošního roku byly nejteplejší první třetinou roku v měřené historii, když s teplotou 13,8 stupně převyšují loňské první čtyři měsíce o 0,3 stupně a průměr celého minulého století o více než 1,1 stupně.

Témata:  NOAA počasí jaro

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy