Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země byla za poslední tři roky nejteplejší od poloviny 19. století

Zemi
Zemi
Foto: Pixabay

Ženeva - Loňský rok byl jedním ze tří nejteplejších let v dějinách měření, s nimiž se začalo ve druhé polovině 19. století. Informovala o tom dnes Světová meteorologická organizace (WMO).

Tepleji než loni bylo jen v letech 2015 a 2016, tyto dva roky ale byly na rozdíl od loňska silně ovlivněné klimatickým jevem El Niňo. Podle WMO se tak potvrzuje dlouhodobý trend globálního oteplování.

"Zatímco popírači klimatických změn nadále strkají hlavy do písku, globální oteplování pokračuje v nezmenšené míře," řekl listu The Guardian profesor Michael Mann z Pensylvánské univerzity. Dodal, že důsledky tohoto oteplování jsou lesní požáry, hurikány a záplavy.

Ze zprávy WMO rovněž vyplývá, že 17 z 18 nejteplejších roků od začátku měření zažil svět v tomto tisíciletí. Podle WMO je to důsledek skleníkového efektu způsobeného zvýšeným množství emisí skleníkových plynů v důsledku průmyslové výroby.

Témata:  počasí oteplování Země 1

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy