Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lavinové nebezpečí v Krkonoších kleslo. Předpověď na další dny

Krkonoše - Špindlerův Mlýn
Krkonoše - Špindlerův Mlýn
Foto: CzechTourism.com

Špindlerův Mlýn - V Krkonoších kleslo lavinové nebezpečí z třetího na druhý stupeň. Na hřebenech nejvyšších českých leží okolo 120 centimetrů sněhu. V lavinových oblastech se mohou vyskytnout laviny malých až středních rozměrů z mokrého sněhu a laviny základové.

Třetí stupeň, který je označován jako nejzrádnější, platil v Krkonoších od 18. ledna. "Vlivem předchozího deště je sněhová pokrývka vlhká v nižších polohách mokrá. V současné době jsou teploty na hřebenech nad nulou. Uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, výjimečně i při malém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích," uvedl na webu horské služby Robert Dlouhý.

V Krkonoších bylo v současné zimní sezoně poprvé vyhlášeno lavinové nebezpečí 21. listopadu, a to o síle prvního stupně. Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň.

Zatím nejdelší zaznamenaná lavina současné zimní sezony v Krkonoších sjela 19. ledna v Dlouhém dole mezi Špindlerovým Mlýnem a Pecí pod Sněžkou z prudkého svahu se sklonem 37 stupňů pod horským hotelem Výrovka. Byla dlouhá 170 metrů.

V horských střediscích Krkonoš i přes oteplení v posledních dnech panují ideální lyžařské podmínky. Na sjezdovkách leží od 30 do 120 centimetrů sněhu. V pěti střediscích SkiResortu Černá hora - Pec pod Sněžkou je otevřeno přes 43 kilometrů sjezdových tratí s až 110 centimetry sněhu. V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn je na sjezdovkách od 50 do 80 centimetrů sněhu a všechna přepravní zařízení jsou v provozu.

Předpověď na sobotu (00-24):Zataženo až oblačno, místy přechodně polojasno. Na severu a severozápadě zpočátku místy slabý déšť nebo přeháňky, nad 700 m srážky sněhové. Na ostatním území jen ojediněle slabý déšť nebo mrholení, zpočátku i mrznoucí. Ve východní polovině území zpočátku místy mlhy. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C. Slabý proměnlivý, v Čechách večer jihozápadní vítr 1 až 4 m/s, uvedl chmi.cz.

Předpověď na neděli (00-24):Oblačno až zataženo, od severozápadu místy déšť nebo přeháňky, na severu a severovýchodě přechodně nad 700 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C. Mírný, během dne čerstvý jihozápadní až západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Témata:  počasí laviny zima Krkonoše

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy