Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Obrovské tornádo zanechalo v Kansasu spoušť

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Dodge (USA) - Kansas postihla série zničujících tornád a bouří. Sirény ohlašující nebezpečí zvoní po čtyři dlouhé dny, během nichž série tornád převracela auta a ničila velké množství domů. Poslední obří ničivé tornádo se objevilo během úterního večera.

Několik lidí bylo při dlouhotrvajících bouřích zraněno. Americký portál NBC uvádí, že po úterním zásahu tornádem v americkém městě Dodge v Kansasu zůstali dva lidé v kritickém stavu.

Během stejného dne se na území Kansasu objevila další dvě tornáda, která byla klasifikována jako "velká a extrémně nebezpečná".

Tornádo ve městě Dodge za sebou zanechalo desítky zničených domů, podle výpovědi meteorologa pro portál NBC jen o vlásek minulo centrum města. Místní obyvatelé podle něj měli ohromné štěstí, že tak blízký střet s tornádem vůbec přežili.

I když varování před extrémním počasím vypršelo, meteorologové z Národní služby pro počasí očekávají, že podobné podmínky budou v Kansasu panovat i v několika následujících dnech. Američané se mají připravit na poryvy větru o rychlosti až 95 kilometrů v hodině a prudké deště.

Extrémní počasí nepanuje v USA pouze na území Kansasu, tornáda se objevovala i v Oklahomě, po silné bouři zůstala některá města Arkansasu zatopená, v Coloradu padaly kroupy s průměrem přes 3,5 centimetrů.

Témata:  tornádo počasí USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy