reklama

Odpolední teploty vyšplhaly na většině území přes letních 25 stupňů, výjimkou byl západ a jihozápad Čech. Nová maxima naměřili vedle České Lípy například také v Rychnově nad Kněžnou, Brně - Žabovřeskách, Kroměříži, Jeseníku, Harrachově, Novém Bydžově nebo v Peci pod Sněžkou.

Velmi teplá byla ale i noc na dnešek, nové rekordy během ní padly na 45 stanicích. Například v Holovousích bylo 19,5 stupně Celsia. Noční rekordy byly zaznamenány i v Ústí nad Labem, Karlových Varech, Plzni nebo některých stanicích v hlavním městě.

Počasí v Česku je tento rok o 40 dní napřed a odpovídá klimatu v Maďarsku. Venkovní teploty připomínají začátek letních prázdnin. Průměr teplot za posledních 30 dní dosáhl 16,2 stupně Celsia, což v historických tabulkách odpovídá normálu pro období od 6. června do 5. července. Dnes začalo meteorologické léto, to astronomické začne 21. června.

Letošní květen byl nejteplejším od roku 1961, kdy začali meteorologové sledovat měsíční průměrné teploty na českém území. Podle předběžných údajů dosáhla průměrná teplota v uplynulém měsíci 16,2 stupně Celsia, což je o 3,2 stupně víc než normál z let 1981 až 2010. Také duben 2018 byl nejteplejším za posledních 58 let.