Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Česko se ženou silné bouřky s krupobitím a lijáky

Bouřka
Bouřka
Foto: Pixmac

Praha - Český hydrometeorologický ústav vydal novou výstrahu před bouřkami. Zasáhnou západ a severozápad Čech dnes odpoledne a večer. Hrozí přívalové srážky, krupobití a nárazový vítr. Napršet může 40 až 60 milimetrů na metr čtvereční.

Výstraha platí pro celý Karlovarský a Ústecký kraj a pro okres Česká Lípa v Libereckém kraji, a to od 14:00 do 23:00. Ve zbytku země budou bouřky slabší. 

"Odpoledne se vyskytnou místy bouřky, ojediněle i silné, na západě a severozápadě Čech i velmi silné doprovázené přívalovými srážkami s úhrny 40 až 60 milimetrů, kroupami a nárazy větru," uvedli meteorologové. I v neděli se mohou odpoledne a navečer objevit silné bouřky s přívalovými srážkami kolem 40 milimetrů.

V oblastech, které zasáhnou přívalové deště, se mohou rozvodnit malé toky, potoky a jindy suchá koryta. Nelze vyloučit zatopení níže položených míst, sklepů nebo podemletí komunikací.

Předpověď na neděli (00-24):Oblačno až polojasno, ojediněle, odpoledne a večer místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na pondělí (00-24):Polojasno, během dne oblačno a ojediněle, postupně místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, v bouřkách přechodně zesílí, informuje chmi.cz.

Předpověď na úterý (00-24):Oblačno až zataženo, od západu přeháňky, déšť, místy bouřky i silné. Na Moravě a ve Slezsku zpočátku zmenšená oblačnost a srážky jen ojediněle. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 °C, na Moravě a ve Slezsku až 30 °C. Slabý proměnlivý vítr do 3 m/s se bude během dne měnit na mírný západní až severozápadní 2 až 6 m/s. Vítr na frontě a v bouřkách přechodně zesílí.

Témata:  počasí bouřky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy