reklama

Podle prvních předpovědí odborníků pořádně krušná. Tvrdí to David Dilley, generální ředitel Global Weather Oscillations, který domnívá, že zimy se stanou "intenzivnějšími" kvůli kombinaci "nebezpečných" klimatických faktorů.

Jeho výzkum ukazuje, že v roce 2019 vstoupí Země do přirozeného 120letého chladicího cyklu, který se opakuje zhruba každých 230 let, což narušuje trend neustálého oteplování.

Předpovědi nízké sluneční aktivity po dobu 33 let mezi roky 2020 a 2053 se podle jeho názoru také přiklánějí k této teorii a znamenají, že teploty začnou pozvolna klesat.

Převážná většina vědců ale zastává názor, že globální teploty v minulém století prudce vzrostly, přičemž důkazy ukazují, že lidský vliv je dominantní příčinou této rapidní změny.

Aby se zabránilo katastrofickému globálnímu oteplování, téměř každá země se připojila k paktu OSN o klimatu, jehož cílem je udržet globální teploty v přijatelných hladinách.

Dilley, bývalý meteorolog prestižní americké NOAA, ale tvrdí, že Země pouze přechází z 230letého cyklu globálního oteplování a právě na 120leté období ochlazování.

Tyto cykly globálního oteplování a ochlazování jsou podle něj určovány gravitačními sílami Země, Měsíce a Slunce. Odkazuje se při tomto tvrzení na "dobře zdokumentované poznatky ve vědě".

Jinými slovy říká, že když se Země přibližuje ke slunci, pozorujeme globální oteplování, zatímco ochlazování nastává, když se Země vzdaluje

"Země v současné době vystupuje z 230letého cyklu globálního oteplování a ponoří se do 120letého globálního ochlazování. Tyto cykly přicházejí přibližně každých 230 let a za posledních 1000 let jsme jich měli pět. Ten poslední skončil v roce 1800 a následovalo dramatické ochlazení a rok bez léta v roce 1816," uvedl podle serveru Dailystar.

Pokud by se jeho výzkum ukázal jako pravdivý, účinky chladného počasí během zimy by mohly mít zničující důsledky pro globální ekonomiku, lidský život a společnost, jak ji známe. Dilley totiž varoval, že "celosvětové selhání zemědělství, hladomor a nemoci" by mohly udeřit "během raných fází každého globálního ochlazení".

Meteorolog televize BBC John Hammond se ale domnívá, že globální oteplování bude pokračovat v dohledné budoucnosti. Přiznal ale, že "přirozené cykly" budou mít vliv na teploty v některých oblastech.

"Není pochyb o tom, že dlouhodobý trend globálního oteplování bude pokračovat kvůli vlivům člověka. V příštích několika desetiletích však existují přirozené cykly jak v oceánech, tak v atmosféře, které budou mít vliv na stupeň ohřevu v různých částech světa," dodal.

Jiní odborníci ale dávají meteorologovi za pravdu. Výzkum profesora matematiky Valentina Zharkova ukazuje, že nízká aktivita slunečního záření by mohla způsobit, že celosvětové teploty dosáhnou nejnižší úrovně za posledních 350 let.

Během tří let by drastická redukce uvolňování tepla ze Slunce mohla vést k výraznému ochlazení v Evropě, Severní Americe a Asii. Podobně, jako tomu bylo od roku 1650 do roku 1710, kdy teplota v celé Evropě klesla, když Slunce vstoupilo do takzvané tiché fáze.