Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ochlazení skončilo. Do Česka přichází to pravé vedro

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Praha - Mírné ochlazení, které v Česku panovalo v posledních dnech, končí. O víkendu očekávají meteorologové na celém území opět tropické teploty a přiženou se i další bouřky. Poslední měsíc byl přitom mnohdy teplejší, než jak tomu bývá uprostřed léta.

Během uplynulých třiceti dnů byla teplota v Česku vyšší, než nejvyšší hodnoty z července a srpna. "Posledních 30 dní bylo v průměru tepleji, než bývá ve vrcholném létě," uvedli meteorologové na svém webu.

I další údaje svědčí o tom, že Česko letos prožívá mimořádně horké počasí. Na konci května meteorologové konstatovali, že počasí v Česku je letos o 40 dní napřed a odpovídá klimatu v Maďarsku.

Tato vedra na několik dní utnul příliv chladného vzduchu a ochlazení, které ale nyní končí. Už v pátek teploty vystoupají na 22 a 26 stupňů a v sobotu dokonce na 28 stupňů. V neděly by teploty mohly překonat třicetistupňovou hranici a objeví se opět bouřky.

V průběhu příštího týdne se bude nejvyšší denní teplota podle meteorologů pohybovat kolem 25-28 stupni. Nelze ani vyloučit opětovné bouřky lokálního či plošného charakteru.

Týdny trvající vedra i velmi silné bouřky ale mají pokračovat celé léto. Podle nové předpovědi zahraničních expertů se na to musí Evropa v příštích měsících připravit. Až do září jí totiž nic jiného nečeká.

"Kombinace nezvyklého horka provázejícího vzdušné proudy ze Středozemí bude vytvářet podmínky pro časté bouřky v oblasti od východního Polska a Česka až po jižní Litvu," uvedli meteorologové společnosti Accuweather.

Podle nich oblasti nejvyššího rizika zahrnují právě Prahu a vůbec celou Českou republiku. "Tyto bouřky mohou přinést ničivé vichřice, kroupy a povodně. Nejsilnější bouřky pak mohou vytvořit i tornáda a krupobití," dodali experti.

Meteorologové se obávají, že mírné ochlazení, které nás čeká, bylo na dlouhou dobu tím posledním výrazným. Červen se podle nich bude držet nad průměrem a teploty budou klesat jen málokdy. To ostatně potvrzuje i Český hydrometeorologický ústav.

"Období od 28. května do 24. června jako celek bude teplotně nadprůměrné," uvedli už dříve, a jak se můžeme sami podívat, jejich předpověď se zatím plní. Kdo ale čeká další ochlazení, neměl by si podle odborníků dělat velké naděje.

Server Express s odkazem na meteorology uvádí, že jediné chladnější počasí přijde spolu s vlnami bouřek, které mají být toto léto poměrně časté. I tak by ale teploty neměly většinou klesat pod hranici 30 stupňů.

Britští meteorologové se navíc obávají, že ani na konci srpna se počasí nezlepší. Tvrdí totiž, že nás čekají čtyři měsíce spalujícího vedra, které bude Evropu drtit i v září. Teploty by už sice neměly dosahovat tak vysokých hranic jako během července a srpna, údajně by se ale stále měly pohybovat kolem či pod hranicí 30 stupňů.

Jak přežít tropické dny?

Ačkoliv jsou meteorologové ve svých předpovědích zatím opatrní, evropské modely ukazují, že by mohly v nejednom případě dosáhnout denní teploty až hranice 36 stupňů ve stínu. To ale bude pro mnohé doslova peklem na zemi.

Loňské léto má dodnes řada z nás v živé paměti. Lidé si zoufale přáli déšť, vysychala půda i vodní toky a snad každý se alespoň jednou spálil. Letos to podle dostupných předpovědí nebude o moc lepší a naopak hrozí, že teploty oproti loňsku ještě porostou.

Už v loni přitom bylo seniorům a malým dětem doporučeno, aby v horkých letních dnech raději nevycházeli. Zejména pro tyto dvě skupiny jsou totiž vysoké teploty nejvíce rizikové, ale nejsou samy.

"Nejvíce jsou ohrožené malé děti, starší a nemocní občané, velkou zátěž tropické dny znamenají pro nemocné se srdečně cévními nemocemi," uvedl pro EuroZprávy.cz František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu.

Meteoroložka Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress doplňuje, že na pozoru by měli být především lidé nad 60 let a do tří let věku. "U žen je to věková skupina 60 a více, u mužů 65 a více, děti do 3 let, těhotné ženy – všechny tyto skupiny mají zhoršenou termoregulaci," dodala pro EuroZprávy.cz.

Pozor by si ale měli dávat i nemocní lidé bez ohledu na věk. Podle Honsové totiž vysoké teploty ohrožují i astmatiky nebo lidi s angínou pectoris. "Ale pokud nebudeme dodržovat pravidelný pitný režim, můžeme se do zdravotních komplikací dostat všichni," doplnila.

Proč jsou zejména senioři nejrizikovější skupinou vysvětluje pro EuroZprávy.cz tisková mluvčí Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy Jana Poštová: "Vysoké teploty jsou rizikové zejména pro osoby, jejichž zdravotní stav je už primárně nedobrý, zejména pokud trpí některým z chronických onemocnění dechového nebo oběhového ústrojí. To se týká zejména seniorů, kde se k tomu často připojuje i snížená schopnost operativně reagovat na vývoj počasí, obavy spojené s problematikou vylučování moči apod. Senioři jsou proto v takových dnech nejohroženější skupinou obyvatel," uvedla.

V kolika případech záchranáři v loňském roce zasahovali u kolapsů způsobených vedrem dopočítat nelze. Záchranky totiž neevidují, žádnou specifickou statistiku zásahů vyvolaných počasím. Přesto tvrdí, že číslo nebude malé.

"Velmi teplé počasí se jistě spolupodílí na řadě našich výjezdů, ale obvykle je příčina zhoršení stavu komplexní, tj. jde o kombinaci mnoha vlivů (zejména dlouhodobě zhoršeného zdravotního stavu) a samotné horko je jen jedním z nich," upozornila EuroZprávy.cz Poštová.

Podle odborníků je dobré se na horké dny předem připravit. "Dobře znát reakce svého těla na vysoké teploty, sledovat předpověď počasí a přizpůsobit tomu denní režim," to je podle Honsové základem snesitelného přežití tropických teplot.

Jen prevence ale v tomto případě nestačí, je třeba také dodržovat některé obecně platné zásady. "Udržovat dobrý zdravotní stav, pozitivní přístup k životu, dostatek spánku, dostatek tekutin, nejlépe čisté vody," radí Šopko.

Sám Český hydrometeorologický ústav při vydání výstrahy na vysoké teploty vzduchu nabádá k dodržování i dalších opatření: "Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci.  Věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům," dodal pro EuroZprávy.cz Šopko.

Pokud však i přesto dojde k jakémukoliv kolapsu, úpalu, úžehu nebo se stanete svědky obdobné situace kdekoliv na ulici či u vody, radí záchranáři jediné: "Optimální reakcí je zavolání tísňové linky 155 (s možností využít aplikaci Záchranka), kde zkušené operátorky pomohou s vyhodnocením příčiny stavu a poskytnou adekvátní rady k případné první pomoci."

Témata:  počasí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy