Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velká předpověď počasí pro Evropu: Kam vyrazit v červenci na dovolenou?

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Praha - Chystáte se v nadcházejícím měsíci na dovolenou do zahraničí? Preferujete raději usedlejší Francii, rozvášněnější Itálii nebo Čechy oblíbené Chorvatsko? Podívejte se, jaké teploty vás tam mohou potkat a kdy je nejlepší čas vycestovat.

Česká republika

Na počátku prvního červencového týdne se v Česku budou teploty pohybovat Kolem 21 stupňů, ke konci týdne se ale vyjasní a objeví se teploty blížící se hranici 28 stupňů. Ty se udrží po celý druhý červencový týden, kdy jej podle meteorologického modelu AccuWeather ke konci protnou přeháňky.

Ve třetím červencovém týdnu od 16. do 22. 7. se opět vyčasí a teploty by neměly klesnout pod 25 stupňů. Občas se nad našim územím přeženou přeháňky, které budou četnější až během čtvrtého červencového týdne, kdy se budou teploty pohybovat kolem 30 stupňů, ale budou doprovázené bouřkami. V závěru července se ochladí a teploty spadnou na 20 stupňů.

Slovenská republika

U našich sousedů bude během července panovat velmi podobná situace. První týden teploty postupně stoupnou až k 28 stupňům a udrží se i ve druhém týdnu, kdy neklesnou pod 29 stupňů. Přeháňky nebo bouřky se objeví jen výjimečně.

I třetí týden v období od 16. července se ponese v duchu tropických teplot kolem 30 stupňů, v závěru ale bude polojasno a mohou se objevit občasné přeháňky. Čtvrtý týden se opět vyčasí a teploty znovu dosáhnou hranice 30 stupňů. Ke konci týdne se ale ochladí, přijdou přeháňky a poslední červencové dny od 29. 7. teploty poklesnou k 25 stupňům.

Rakousko

I zde bude situace velmi obdobná. Hned první červencový týden budou teploty stoupat a dosáhnou až 30 stupňů, kde se udrží i během druhého týdne v měsíci. Ke konci se ale objeví protrhávání oblačnosti a přeháňky či bouřky.

Třetí červencový týden teploty nepřekročí třicítku a po většinu času bude polojasno, avšak bez větších srážek. Ty se objeví až v průběhu čtvrtého červencového týdne, kdy ke konci měsíce meteorologové očekávají přibývání oblačnosti a ochlazení na 25 stupňů.

Německo

Na západě tak vysoké teploty jako v předchozích případech podle modelu AccuWeather neočekávají. Během prvního červencového týdne sice stoupnou až na 28 stupňů, hned v druhém týdnu ale poklesnou na 26 stupňů a ke konci týdne se objeví přeháňky. 

Lepší nebude situace ani během třetí týdne v červenci, kdy teploty jen výjimečně vystoupají nad 27 stupňů. Čtvrtý týden se ponese v duchu vysoké oblačnosti, přeháněk a bouřek a teploty ještě o pár stupňů poklesnou. V závěru měsíce nepřekročí 22 stupňů.

Polsko

Začátek prázdnin se v Polsku ponese ve znamení dešťů a teplot pod 20 stupňů. Vyjasní se až v závěru prvního týdne, kdy teploty postupně stoupnou na 27 stupňů. Tuto hranici ale nepřekročí ani v průběhu druhého týdne.

Zataženo či polojasno ale bude i během třetího červencového týdne a v závěru se objeví i přeháňky a bouřky. Ty se v zemi udrží i ve čtvrtém týdnu a mírně se vyjasní až v závěru července, kdy teploty vystoupají na 27 stupňů.

Francie

Ve Francii už v tuto chvíli teploty překračují 31 stupňů a udrží se po celý zbytek prvního červencového týdne. Zkazí se až v závěru, kdy se objeví vysoká oblačnost a bouřky. Během druhého červencového týdne se sice vyčasí, teploty ale nepřekročí 27 stupňů. 

Třetí týden bude teplotně obdobný, na většině území se ale očekávají silné deště a bouřky. Ty přetrvají až do čtvrtého týdne v měsíci, kdy se sice jejich intenzita zmírní, teploty se ale budou pohybovat kolem 24 stupňů. V závěru měsíce klesnou v Paříži ještě o stupeň níže, v přímořských letoviscích ale tak kritická situace panovat nebude.

Velká Británie

Během prvního týdne bude sice v Británii a zejména v Londýně oblačno, teploty ale budou atakovat hranici 27 stupňů. Mírně se ochladí během druhého týdny, kdy teploty poklesnou na 24 stupňů a udrží se tam po celý týden.

Ve třetím týdnu v měsíci klesnou ještě níže, a to až na 23 stupňů. Navíc se objeví četné přeháňky a bouřky, které přetrvají i během čtvrtého červencového týdne. Teploty budou klesat k 21 stupňům a mírně se počasí zlepší až v závěru měsíce.

Španělsko

Pokud se chystáte na dovolenou do Španělska, připravte se na žhavý červenec. V průběhu prvního týdne teploty neklesnou pod 31 stupňů a během druhého týdne dokonce překročí 33 stupňů. Přeháňky ani bouřky meteorologové neočekávají.

Ve třetím týdnu budou teploty balancovat na hranici 30 stupňů slunečné a teplé počasí se udrží i během čtvrtého týdne. Ani v závěru měsíce se neočekávají četnější přeháňky a teploty neklesnou pod 30 stupňů.

Itálie

Obdobné počasí bude panovat po celý červenec v Itálii, kde už nyní teploty překračují hranici 30 stupňů. V průběhu prvního týdne porostou až na 32 stupňů a neočekává se téměř žádná oblačnost. Ta se objeví ve druhém týdnu, což se ale na teplotách nijak neprojeví. Místy se však mohou objevit bouřky.

Třetí červencový týden se opět vyjasní a teploty neklesnou pod 30 stupňů, stejně jako v průběhu čtvrtého týdne. Pouze v jeho závěru lze očekávat bouřky či přeháňky, které se udrží až do konce měsíce.

Řecko

O moc odlišná situace nebude ani v Řecku. Teploty v prvním týdnu neklesnou pod 32 stupňů a udrží se i během týdne druhého. Místy dokonce překročí 33 stupňů. V průběhu tohoto týdne meteorologové neočekávají četnější přeháňky ani bouřky.

Stejná situace bude panovat i během týdne třetího, kdy se budou teploty držet kolem 33 stupňů. Ani čtvrtý týden v červenci nepřinese změnu a ani pokles teplot. Naopak v závěru měsíce teploty překročí 34 stupňů.

Chorvatsko

V jedné z nejoblíbenějších turistických destinací se červenec vydaří. První týden se sice budou teploty pohybovat kolem 26 stupňů a očekávají se přeháňky či bouřky, hned druhý týden ale teploty porostou na 29 stupňů. Přesto bude na řadě míst v zemi panovat zvýšená oblačnost.

Ta se udrží i během třetího týdne, kdy se budou teploty pohybovat na hranici 30 stupňů. Mírně se pokazí až čtvrtý týden a závěr měsíce, teploty budou postupně klesat k 26 stupňům a objeví se přeháňky či bouřky.

Bulharsko

V této zemi se začátek prázdnin moc nevydařil. Teploty se budou první červencový týden pohybovat kolem 23 stupňů a postupně vyrostou až na 27, avšak za doprovodu přeháněk a bouřek. Lepší počasí nebude panovat ani během druhého týdne, kdy se neočekávají vyšší teploty ani ubývání srážek. V závěru týdne teploty ještě o pár stupňů poklesnou, v přímořských letoviscích se ale zřejmě udrží.

Stoupat budou až během třetího týdne v měsíci, kdy vyrostou na příjemných 28 stupňů. Tato teplota se udrží i po většinu týdne čtvrtého, v závěru se ale přiženou bouřky a koncem měsíce začnou teploty opět padat k 25 stupňům.

Témata:  počasí

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy