reklama

"V noci na neděli klesla teplota ve dvou metrech na minus 0,8 stupně. V noci na dnešek to ve dvou metrech bylo minus 2,1 stupně a u země klesla teplota na méně než minus čtyři stupně," řekl pozorovatel Českého hydrometeorologického ústavu Rudolf Kovařík. 

Podle něj se v létě občas stává, že teplota nad ránem krátce klesne pod nulu. "Ale v noci na neděli byla teplota pod nulou od 21:40 do 6:10. To připomíná spíš zimní mráz. A dva dny za sebou je to opravdu zcela výjimečná situace. Nestalo se to 50 let," řekl Kovařík. Navíc je pravděpodobné, že teploty pod nulu znovu klesnou i v noci na úterý.

Příčinou nízkých teplot je suchý a studený vzduch. Zatímco běžně se vlhkost v noci v tomto období pohybuje mezi 90 a 95 procenty, v noci na pondělí klesla na 76 procent. "V lokalitách, které mráz zasáhl, je úroda brambor pravděpodobné úplně odepsaná," uzavřel Kovařík.

Dnes bude jasno až polojasno. Na severovýchodě přechodně až oblačno. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C, na severu a severovýchodě kolem 18 °C. Slabý severní vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na úterý (00-24):
Jasno až polojasno. Na severu a severovýchodě přechodně až oblačno. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C. Slabý proměnlivý, přes den na severu mírný severozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na středu (00-24):
Jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):
Skoro jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:
Skoro jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 16 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 31 °C.